kylä

Järvi-Suomen kylät ry – Etelä-Savo

Mikä?

Etelä-Savon
kunnat ja kylät

Yhteystiedot: hallitus
ja kyläasiamies

Toiminta-
kalenteri

Liity
jäseneksi!

Etelä-Savon kirkkojen keräilykortit

Saatavana seuraavat kortit á 1,50 euroa sis. kuoren (alle 50 kortin lähetyksissä lisäksi postimaksu, ei muita kuluja):

3mikk.jpg

Mikkelin maaseurakunnan kirkon kortti on valitettavasti loppu.

Seurakunnan kirkko, osoitteessa Otavankatu 9, on järjestyksessään kolmas ja valmistui vuosina 1816-17. Kirkon suunnittelusta vastasi arkkitehti Charles Bassi. Kirkko on itäsuomalainen kekomainen kirkko, jonka pohjakaaviossa yhdistyvät neliö ja risti. Rakennustyyliä kutsutaan kahtamoiseksi.
Kirkko on yksi suurimmista puukirkoista Suomessa. Istumapaikkoja on n. 1900.

3juva.jpg

Juvan kortista on muutamia kappaleita myynnissä

Juvan kirkko tuhoutui myrskyssä 1727. Sen tilalle rakennettiin puukirkko, joka 1870 siirrettiin vasta perustettuun Anttolaan. Nykyinen harmaakivikirkko on vuodelta 1863, sen arkkitehteinä olivat Ernst Lohrmann ja Carl Albert Edelfelt. Kirkon rakennuttaja oli Wehmaan kartanon isäntä Georg Grotenfelt. Akustisesti erinomaiseen kirkkoon mahtuu noin 1 600 henkilöä.

3pieks.jpg

Pieksämäen maaseurakunnan kirkko

Maaseurakunnalla on kolme kirkkoa, joista Pieksämäen kaupungissa sijaitsevan maaseurakunnan kirkon rakensi Aukusti Sorsa vuonna 1753.
Kirkko on Itä-Suomen vanhimpia säilyneitä puukirkkoja ja samalla Kuopion hiippakunnan vanhin kirkko. Kortista on jäljellä muutama kappale.

3rantas.jpg

Rantasalmen kirkko

Rantasalmen kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1989. Vanha uusgoottilaistyylinen tiilikirkko vuodelta 1904 tuhoutui salamaniskusta syttyneessä tulipalossa vuonna 1984. Palaneen kirkon paikalle suunnitteli tunnettu kirkkoarkkitehti Carl-Johan Slotte uuden kirkon, seurakunnan viides. Kirkon kappelin arkkitehtuuri ja sisustus palkittiin vuonna 1989 National Visual Arts Prize of the Church -palkinnolla.

3kang.jpg

Kangasniemen kirkko

Kangasniemen kunta ja seurakunta vietti 350-vuotisjuhlaansa vuonna 2004. Seurakunnan ensimmäinen kirkko valmistui vuonna 1659 ja nykyinen kirkko 1814, kellotapuli pari vuotta aikaisemmin. Edellinen kirkko, joka paloi elokuussa 1808, sijaitsi kirkkomaan pohjoislaidalla.

3enonk.jpg

Enonkosken kirkko

Enonkosken kirkko on valmistunut vuonna 1886. Kangassaaren lasitehtaan omistaja Michail Tichanoff rakennutti Enonkosken ensimmäisen kirkon vuonna 1859. Se paloi vuonna 1884, jonka jälkeen nykyinen kirkko rakennettiin. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Magnus Schjerfbeck (1860-1933), taiteilija Helene Schjerfbeckin veli. Kaunis puukirkko sijaitsee keskellä kirkonkylää, ja sinne mahtuu enimmillään noin 600 henkeä.

Lisätietoja Enonkosken kirkosta ja kortista >>>

kortti06a.jpg

Mikkelin tuomiokirkko

Tuomiokirkko on toinen mikkeliläinen kirkko Järvi-Suomen kylien korttisarjassa, vuonna 2000 aiheena oli maaseurakunnan kirkko. Tuomiokirkko valmistui marraskuussa vuonna 1897, kun kaupunki oli saanut luvan erota omaksi seurakunnaksi. Aikakauden tuotteliain kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck suunnitteli kirkon ja se edustaa uusgoottilaista tyyliä puhtaimmillaan. Mikkelin tuomiokirkon vihki käyttöön piispa G. Johansson adventtisunnuntaina 1897. Kirkko on 60 metriä pitkä ja torni 64 metriä korkea.

Lisätietoja Mikkelin tuomiokirkosta ja kortista >>>

Puumala300.jpg

Puumalan kirkko

Puumalan kirkon valmistumisen 175-vuotisjuhlaa juhlitaan tänä vuonna, kirkko vihittiin käyttöön juhannuksena 1832. Kirkko on kaksoisristikirkko eli kahtamoinen, niin kuin useat muutkin Etelä-Savon puukirkot. Korjauksia on tehty hienovaraisesti ja kirkko on näin säilyttänyt hyvin alkuperäiset selkeät muotonsa.

Lisätietoja Puumalan kirkkokortista >>>

KirkkokorttiPertunmaa.jpg

Pertunmaan kirkko

Pertunmaan kirkko on rakennettu vuosina 1927-28 aiemmin samalla paikalla sijainneen rukoushuoneen ja Hartolan vanhan puukirkon osista. Kirkon poikkilaiva on Markus Pulierin rakentamaa rukoushuonetta. Kirkko on kahtamoinen ristikirkko, kuten Hartolan vanha kirkkokin, mutta kellotapuli on Pertunmaalla liitetty kirkon päätyyn, kun Hartolassa oli erillinen kellotapuli. Sisustus on Hartolan kirkosta. Hartolan puukirkko valmistui jo vuonna 1684 tai 1693 (vertailun vuoksi: Petäjäveden vanha kirkko valmistui 1765).

Lisätietoja Pertunmaan kirkosta ja kortista >>>


Tilaaminen

Kirkkokorttisarjan on maalannut taiteilija ja kuvaamataidon opettaja Auli Eskola Mäntyharjulta.

Joulukortti on taitettu, se myydään hintaan 1,50 euroa sis. kirjekuoren. Alle 50 kortin tilauksista veloitetaan postimaksu, ei muita kuluja. Korttien mukana tulee lasku. Yli 200 kortin tilauksista 30 % alennus.

Kortteja on painettu seuraavilla teksteillä:
(1) ilman tekstiä sisäsivulla
(2) Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! Merry Christmas and Happy New Year!
(3) Kiitämme hyvästä yhteistyöstä ja toivotamme rauhaisaa joulua sekä menestystä uudelle vuodelle!

Tilausosoite

Järvi-Suomen kylät ry
Henrik Hausen
Puh. 0400-992 699
Sähköposti henhaus@gmail.com
Osoite: Uusimäentie 157, 19460 Ruorasmäki

Kiitos tilauksista ja hyvää joulua!

Tilaus:

Ilman tekstiä sisäsivuilla

Hyvää joulua ja onnellista…

Kiitämme hyvästä yhteistyöstä…

Rantasalmen kirkko

kpl

kpl

(ei saatavilla)

Kangasniemen kirkko

kpl

kpl

kpl

Enonkosken kirkko

kpl

kpl

kpl

Mikkelin tuomiokirkko

kpl

kpl

(loppuneet)

Puumalan kirkko

kpl

kpl

kpl

Pertunmaan kirkko

kpl

kpl

kpl


Nimi:


Puh.:


Osoite:Jäsky kyläasiamies
Tuula Eloranta
kylaasiamies.tuula.eloranta at gmail.com

Jäsky puheenjohtaja
Ilkka Sutinen
0400-722 145
ilkka.sutinen at tyynela.fi

Suomen kylätoiminta ry
02-738 1761
info @kylatoiminta.fi

Palaute: kylaasiamies.tuula.eloranta at gmail.com

Pääsivulle