Joutsjärvi-Ruorasmäen kyläyhdistys ry

Regatta veneiltiin onnistuneesti Suonteella

Lauantaina 20.7.2013 tehtiin Suonteella veneilyhistoriaa, kun Suonteen ympäristön kyläjärjestöt yhdessä järjestivät lajissa ensimmäisen Suonteen Regatan. Suonteen Regatta on sukua perinteiselle talvella hiihdettävälle Maljakivihiihdolle, jossa kylien lähtösatamista hiihdetään Kuusisaaren Maljakivien kautta Möykkysaaren laavulle tapamaan naapureita.

Kokoontumisvenetapahtumaan tultiin kanooteilla ja kirkkoveneillä Ripatin Aittorannasta ja Ruorasmäen Hirvilahdesta sekä moottoriveneillä kukin kotirannoistaan. Uhkaavista sääennusteista huolimatta säidenhaltia "antoi hiukan ennusteesta periksi" ja tapahtuma onnistui erinomaisesti normaaleissa vaihtelevissa kesäkeleissä. Tapahtuma kokosi Möykkysaaren nuotion äärelle noin sata luonnosta nauttivaa ystävää.

Treffeillä oli tarjolla hyvän seuran lisäksi kahvia, makkaraa ja Eila Tuomisen nuotiolla paistamia muuripohjalettuja.

Nuotion äärellä toivottiin hartaasti tapahtumalle jatkoa ja kehittelyä. Entäs jos ensi vuonna olisi mukana nuottakunta, joka vetäisi läheisellä apajalla nuotallisen ja saaliista tehtäisiin tuoreeltaan rantakalakeitto ja tietysti haitari musiikkia kaihottiin..

Kyseltiin myös aiemmin vireillä olleen Savon selän melontareitin perään, nyt varmaan olisi aika päivittää suunnitelmat tälle vuosituhannelle ja alueen kuntien tässäkin asiassa," kääriä hihat" alueen elinvoiman ja mahdollisuuksien kehittämiseksi.
Esko Kilpinen 21.7.2013
Kuva-albumi >>>
Kutsu tapahtumaan >>>
Möykkysaaren laavu, Suontee: iso kartta >>>

Maljakivihiihto hiihdettiin Suonteella pirtsakassa pakkassäässä

Sunnuntaina 10.3.2013 hiihdettiin Suonteella perinteinen Maljakivihiihto erinomaisessa säässä, pirtsakassa hyvin luistavassa pakkassäässä ja upeassa auringon paisteessa. Hiihto hiihdettiin periteisesti kokoontumishiihtona, eli matkaan lähdettiin kylien lähtösatamista joista hiihdettiin Kuusisaaren Maljakivien kautta Möykyn laavulle tapaamaan naapureita. Lähtösatamina toimivat Pertunmaan Ruorasmäen Hirvilahti, Joutsan Uimaniemen Vuorelanranta, Marjotaipaleen Kiiskilänranta ja Hirvensalmen Vahvaselän Aittoranta.

Möykyn laavulla kylien järjestöt olivat järjestäneet tarjolle kattavan piristetarjoilun joka nautittiin nuotion äärellä hyvinvoinnin ja paluumatkan turvaamiseksi. Maljakivihiihto kokosi tänäkin vuonna yli sata liikunnan ystävää Suonteen ympäristön kunnista ja maakunnista. Kaikki tapahtumaan osallistuneet olivat liikkeellä positiivisella asenteella ja naureskelivat auringon kanssa kilpaa, yhtään ryppyotsaista ei nuotion äärellä käynyt. Lisämausteen hiihtäjien päivän "kokemuskansioon" toivat lähistöllä nuottaa vetäneet paikalliset nuottakunnat nuottasaaliineen, joka lyhyellä kylmäketjulla siirtyi kotijärvestä sujuvasti muovipusseissa hiihtäjien matkaan. Useimman hiihtäjän kotipaanuissa ja -uuneissa illalla oli kypsymässä Suonteen upeaa muikkua.

Kun ihmisiä positiivisin mielin kokoontuu nuotion äärelle, niin yleensä kipinöiden lisäksi sinkoilee myös uusia ideoita. Naapurista heitettiin ideapallo kesällä järjestettävästä yhteisestä metsäkirkosta Maljakivillä tai Myökyn laavulla, ja että tapahtumaan tultaisiin kustakin ympäristön seurakunnasta Pertunmaalta, Joutsasta ja Hirvensalmelta kirkkovenein. Ja jos paikallinen nuottakunta vetäisi nuottaansa ja tästä saaliista tuoreeltaan tehtäisi kunnon keitto, alkaisi perinnettä ja sanomaan olemaan koossa ainakin yhden tapahtuman verran. Tapahtumalla voisi olla merkittävä vaikutus seurakuntien ajankohtaisen yhteistyön kehittämisellekin.
EK 11.3.2013


maljakivi13c.jpg

Kuva-albumi >>>


maljakivi13b.jpg

maljakivi13a.jpg

Kuvia laskiaisen pulkkamäestä Riksmannista

Kuva-albumi >>>

Itä-Hämeessä oli mukava ja näkyvä juttu >>>

Perinteinen laskiaisen pulkkamäki sunnuntaina 10.2.2013 klo 12 alkaen

Perinteinen laskiaisen pulkka- ja kelkkamäkitapahtuma su 10.2 klo 12 alkaen Ruorasmäessä Riksmannin pihapiirissä, Joutsantie 1427, 19460 Ruorasmäki. Tarjolla hyvä mäki ja erinomaista seuraa. Tervetuloa positiivisin mielin kaiken kokoiset ja mäenlaskuhaluiset! Omat pulkat ja kelkat mukaan!

Paikalla perinteinen piriste ja makkara tarjoilu.

Tervetuloa joukolla liikkumaan.

Joutsjärvi-Ruorasmäen kyläyhdistys ry

Maljakivihiihto 2012

malja4817.jpg

Katso kuvia tapahtumasta >>>

Sunnuntaina 18.3. hiihdettiin Suonteella perinteinen hiihtoretki Maljakivihiihto Kuusisaaren Maljakiville ja Myökyn laavulle. Hiihto hiihdettiin perinteisenä kohtaamishiihtona, perinteisistä lähtösatamista Vahvaselän Aittorannasta, Ruorasmäen Hirvilahden, Uimaniemen Vuorelan joista hiihtäjät hiihtivät Kuusisaaren Maljakivien kautta Möykyn laavulle tapamaan naapureita.

Tänä vuonna tapahtuman järjestäjät ja hiihtäjät olivat säidenhaltijan erityisessä suojelussa, keli oli kerrassaan erinomainen, latu oli "leveettä ja pitkää", eli suksi luisti,hanki kantoi kaikkialla järven selillä, aurinko paistoi parhaimmillaan. Hyvä hiihto kelit mahdollisti, myös kotirannat hiihdon lähtöpaikoiksi. Maljakivihiihto hiihdettiin tänä vuonna historiansa lämpimässä säässä, kohtaus paikalle aurinkoiselle Myökyn laavulle Suonteen ympäristön kylätoimikunnat olivat lähes kaiken kattavan piristehuollon hyvän mielen paluumatkan turvaamiseksi.

Paikallinen Martti Pyykön nuottakunta veti nuottaansa Myökyn laavun nuotta-apajalla ,nuotanperiin tarttui kohtuullinen saalis upeaa Suonteen muikkua, hiihtäjät pääsivät tutustumaan nuotanveto perinteeseen ja pääsivät vetämään "nikkelinuotalla" tuoretta muikkua kotiin viemiseksi. Useamman hiihtäjän kotipesässä illalla pannulla tirisi tuore Suonteen muikku, ektsrana mukavasta hiihdosta.

Tunnelma tapahtumassa erinomaisen rento ja hiihtäjät naureskelivat kilpaa upean kevät auringon kanssa. Positiivisen tapahtuman jälkeen järjestäjien mietteet, kävivät jo ensi vuodessa, "kait myö ensi vuonnakin tää järjestetään ja käytäskö kesällä kirkkoveneillä tiällä".
Esko Kilpinen

Nopea laajakaista tasahinnalla

Pertunmaan kunta on käynnistänyt kaksiosaisen EU-osarahoitteiset tasa-arvohankkeet, joiden tarkoituksena on mahdollistaa nopeat laajakaistayhteydet tasahinnalla koko pitäjän alueella.

1. Esiselvityshankkeella kartoitetaan liittymien tarve 30.4.2012 mennessä ja laaditaan reitti- ja jatkosuunnitelmat.

2. Esiselvityksen pohjalta käynnistetään varsinainen tasa-arvohanke, jonka aikana rakennetaan valokuituyhteydet, mikäli suunniteltu rahoitus toteutuu.

Kutsumme Pertunmaan kunnan laajakaistayhteyksien kehittämistyöhön kaikkia asiasta kiinnostuneita. Hanke on avoin myös kesä-asukkaille. Nyt kannattaa ottaa laajakaistayhteydet naapureiden kanssa puheeksi, sillä useampi mukaan lähtijä alueeltasi parantaa yhteyden saatavuutta alueellasi.

Lisätietoja hankkeesta antaa hankevetäjä Esko Kilpinen puh. 040-5965495, email: esko.kilpinen at pp.inet.fi ja www.pertunmaa.fi (lisätietoja ja esisopimuslomake etusivun alalaidassa).
11.4.2012

Vauhdikas laskiainen 19.2.2012

PulkkaIMG_4644.jpg

Mäkeä kuljettiin ahkerasti ylös ja alas

PulkkaIMG_4640.jpg

Vilma Ahtiainen saa kiritysapua Nella-koiralta

Jos pellavien kasvaminen on laskiaismäestä kiinni, niin ensi kesänä Pertunmaan Ruorasmäen ja Joutsjärven suunnalla saadaan erikoisen pitkiä pellavia. Varsinkin nuorempi väki sai huimat vauhdit ja sen mukaisesti pitkät laskut. Tosin kyläpäällikkö Esko Kilpinen hieman epäili, että pellavat saattavat olla myös laossa, sen verran tuli kuperkeikkoja ja radalta suistumisia.

Kyläyhdistyksen laskiaisriehaa vietettiin nyt toista kertaa Riksmannin mainiossa peltomäessä. Eila ja Lauri Tuomisen tila Joutsantien varrella on nimetty Riksmanniksi siinä joskus asuneen veronkantajan mukaan.

Pulkkamäessä kävi tällä kertaa yli 30 kyläläistä ja muutamia kirkonkyläläisiäkin oli uskaltautunut paikalle. Lumipyry ei juurikaan haitannut menoa.

Kylässä on taas mukavasti lapsiperheitä. Uutta toivoa tuo myös kuitulaajakaista, joka mahdollistaa uusien yritysten ja etätyöntekijöiden asettumisen Pertunmaalle. Laskiaistapahtuman keskusteluissa toivottiin, että kunnan uusi Valokuidun tasa-arvo -hanke etenisi ja toisi kohtuuhintaisen laajakaistan myös etäämmälle nykyisestä runkoverkosta.

Pulkkamäen jälkikeskusteluissa suunniteltiin myös alustavasti tämän talven Maljakivihiihtoja. Jos säät ja jäät sallivat, niin Suonteen ympärillä sijaitsevien Pertunmaan, Joutsan ja Hirvensalmen kylien yhteinen hiihtotapahtuma järjestetään taas maaliskuun puolenvälin paikkeilla.
HH

Lisää kuvia tapahtumasta >>>

Voimistelupiiri kokoontuu keskiviikkoisin

Joutsjärvi-Ruorasmäen voimistelupiiri kokoontuu edelleen keskiviikkoisin. Kun omassa kylässä ei nyt ole kokoontumistilaa, piiri on varannut tilaa Kisarannasta ja välillä käydään uimassa tai ulkoilemassa. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Eila Tuomiseen, puh. 040 770 2393, sähköposti: riksmanni ät hotmail.com .

Maljakivihiihto 13.3.2011

malja11a.jpg

Sää suosi perinteisiä Suonteen Maljakivihiihtoja vaikka aurinko suostui näyttäytymään vasta hiihtojen jälkeen. Hiihtäjiä oli taas yli sata, ehkä eniten Hirvensalmen Ripatin suunnalta ja melkein saman verran Pertunmaan Ruorasmäen suunnalta. Lisäksi Joutsan Uimaniemeltä ja Marjotaipaleelta oli pienempiä ryhmiä. Nuottakuntakin oli saanut tämän talven parhaimpia saaliita ja muikkuja ostettiin taatusti tuoreena avannon reunalla.
Kuva-albumi >>>

Mäenlaskutapahtuma sai kyläläiset liikkeelle

Maenlasku.jpg

Kylän mäenlaskutapahtuma järjestettiin sunnuntaina 6.3.2011 Eila ja Lauri Tuomisen pihalla. Kaunis sää ja epämuodollisesti järjestetty mukava tapahtuma keräsi yli 40 osanottajaa. Erityisesti lapsia oli paljon paikalla. Tapahtuman pääjärjestäjä oli Pertunmaan vuoden 2007 kuntoilija Eila Tuominen, kyläyhdistys osallistui evästykseen.
Kuvia >>>

Maljakivihiihto 14.3.2010 Suonteella onnistui taas hyvin vaikka kelejä jouduttiin jännittämään

Suontee

Jo perinteeksi muodostunut vuotuinen Maljakivihiihto onnistui tänä vuonna hyvin. Suonteen ympäristön kyliä yhdistävä hiihto järjestettiin sunnuntaina 14.3. Väkeä tuli taas hiihtäen eri puolilta järveä yli 100 henkeä kaikkiaan.

Keli oli hyvä: vaikka jäällä hankikannon alla oli runsaasti vettä, niin "korppu" kantoi hyvin perille ja takaisin. Ladunteko oli kuitenkin sen verran haastava, että nyt ei ollut omia latuja Uimaniemen puolelta, vaan hiihtäjät tulivat Pertunmaan Hirvilahdesta, Hirvensalmen Aittorannasta ja Joutsan Marjotaipaleen Kiiskilästä. Mukana oli väkeä myös Pertunmaan kirkonkylästä ja Kuortista.

Möykkysaaren laavulla oli mukava vaihtaa kuulumisia ja kovasti toivottiin Suonteen ympäryskylien yhteistä tapahtumaa kesällekin esimerkiksi kirkkoveneillä.
Kuvia tapahtumasta >>>

JOUTSJÄRVI-RUORASMÄEN KYLÄKOKOUS

Torstaina 30.7.2009 klo 18 Seurakunnan kesäkodilla, Petäjäniementie, Joutsjärvi. Toimintakertomus vuodelta 2008 >>>

Maljakivihiihdot erinomaisessa säässä

malja097.jpg

Suonteen Maljakiville hiihdettiin tänä vuonna 8.3.2009 loistavissa olosuhteissa. Maljakiville ja Möykkysaaren laavulle tuli eri puolilta Suonteen järveä 150 henkeä. Aurinko lämmitti, nautittiin eväitä ja vaihdettiin kuulumisia. Tapahtuman järjesti Suonteen ympäristön neljä kyläyhdistystä: Joutsan Uimaniemen seutu ja Suonteentakaiset, Hirvensalmen Ripatti ja Pertunmaan Joutsjärvi-Ruorasmäki.
Juttua ja kuvia hiihdosta >>>

Sirkka Haanpään kuvia vuoden 2008 hiihdoista (iso pdf-tiedosto) >>>
Kuvia vuoden 2006 hiihdoista >>>
Kuvia vuoden 2005 hiihdoista >>>

Kyläkokous 1.10.2008

Kyläkokous pidettiin Eila ja Lasse Tuomisen luona. Kassin talon kunnostushanke hyväksyttiin suurella enemmistöllä. Hankkeesta, talon vuokraehdoista ja hankkeen kustannuksista keskusteltiin perusteellisesti, välillä kiihkeästikin. Kaikki osanottajat kuitenkin totesivat olevansa oman ehtimisensä mukaan rivissä, kun talkootöitä jaetaan.

Hankkeen käynnistyminen on vielä rahoittajasta eli Päijänne-Leader toimintaryhmästä ja Hämeen TE-keskuksen päätöksistä kiinni. Vuokraehdoista neuvotellaan vielä talon omistajan kanssa ja hankkeeseen sekä talon ylläpitoon kootaan varoja keräyksellä. Tarkemmat suunnitelmat tilataan arkkitehti Tuija Mustoselta.

Hankeryhmään valittiin Henrik Hausen, Eila Tuominen, Esko Kilpinen, Pentti Komppa ja Teemu Rondell.
Voimistelupiiri ja puurojuhla järjestetään toistaiseksi Ruorasmäen koululla.
Lisätietoja hankkeesta >>>
Kuvia Kassin talosta >>>

sali.jpg

Kassin iso sali on hyvässä kunnossa.

Ruorasmäen koulun entisten oppilaiden tapaaminen 7.6.2008

tap350.jpg

Tapaaminen vietettiin kauniissa aurinkoisessa säässä. Tunnelma oli lämmin, kun vanhat ystävät tapasivat toisensa. Nimilaput eivät olleet aivan turhia, olihan monella vierähtänyt jo kymmeniä vuosia edellisestä tapaamiesta. Mukana tapaamisessa oli 130 henkeä.

Esko Kilpinen toivotti väen tervetulleeksi. Anja Tuomiharju aloitti muistelonsa vuodesta 1954, jolloin hän ensimmäistä kertaa tuli kylään ja näki Kurikan postin katolla. Sitten hän toimi 36 vuotta opettajana ja lopettaminen olikin haikeaa pienestä hyvästä koulusta.

Erkki Salminen muisteli myös lämmöllä kouluaikaa ja ankaraa mutta reilua opettajaa Toini Virtasta. Koulumatkoilla sai pelätä enemmän kuin itse koulussa, naapureiden isoja sikoja muun muassa.
Kuva-albumi kokoontumisesta >>>
Luokkakuvia 1930-1950-luvuilta >>>
Luokkakuvia 1960-1990-luvuilta >>>

KUKONKIERROS HÖLKKÄ 20.7. ON PERUTTU

kylätalon myynnin takia.
Hyvää kesää kaikille liikunnan ystäville!
Ruorasmäen Kisailijat Ry

Kylätalo myytiin asunnoksi

Ruorasmäen kylätalo (entinen koulu) myytiin yksityiselle asuntokäyttöön. Kauppakirja allekirjoitettiin 16.5.2008. Sitä ennen 96 kyläläistä vetosi kunnanhallitukseen jotta se ei myisi koulua. Perusteena oli, että valtuuston asettama ehto yhteisöllisen käytön jatkumisesta ei toteudu: ostajan kanssa allekirjoitettu sopimus ei käytännössä tule toimimaan eikä siitä neuvoteltu asianomaisten eli kyläläisten kanssa.

Kyläläiset valittivat myös Kuopion hallinto-oikeuteen samoilla perusteilla. Perusteena esitettiin myös, että kyläläisten aloite on vielä käsittelemättä. Ostajan käyttötarkoitus koulun suhteen on myös muuttunut: koulu oli päätetty myydä asunto- ja yrityskäyttöön, mutta ostajan yritystoimintansa on loppunut ja koulusta tulee pelkkä asunto. Hallinto-oikeus ilmoitti ensin tutkivansa asiaa mutta päätti sitten, että kyseessä on vain valtuuston päätöksen toimeenpanoa, josta ei voi valittaa.

Kuntalain 91 §:n mukaan täytäntöönpanoa koskevasta päätöksestä ei voi valittaa. Jos täytäntöönpanoa koskevassa asiassa on kuitenkin käytetty harkintavaltaa voi valitus tulla kyseeseen. Kyläläiset voivat vielä valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Ongelmana on, että valtuuston päätös on epäselvä ja vaikka kunnanhallituksen päätös ei noudata valtuuston tahdon henkeä, niin oikeus harkitsee asiaa lähinnä kirjaimen mukaan.
Tarkemmin valituksista >>>
Kyläkokouksen kannanotto ostajan esitykseen 28.2.2005 >>>
Kyläyhdistyksen ja Kisailijoiden esitys talon yhteisöllisestä käyttöstä 16.1.2005 >>>

Ravioskorven entinen koulu myytiin kyläyhdistykselle kylätaloksi >>>
Pappisen entinen koulu on vuokrattu kyläyhdistykselle kylätaloksi >>>
Mynttilän entinen koulu myytiin kyläyhdistykselle ja toimii kylätalona >>>
Marjoniemen entinen koulu on vuokrattu kyläyhdistykselle kylätaloksi >>>
Pärnämäen kuoulu vuokrattiin kylätaloksi ja lunastettiin kyläyhdistykselle vuonna 2006 >>>

Äänisen aallot -kirja myynnissä!

Kyläyhdistys on tilannut 15 kpl Samuli Alaspään kirjaa Äänisen aallot Petroskoin rantamilla. Kirja kertoo Petroskoin alueesta ja myös Ruorasmäen kyläteatterin vierailusta Petroskoihin vuonna 1999. Saatavilla Esko Kilpiseltä puh. 040-596 5495, hinta 25 euroa.

Maljakivihiihto sunnuntaina 9.3.2008

malja08.jpg
Sirkka Haanpään kuvasikermä hiihdoista. >>>
"...Kylätoimikunta oli järjestänyt kaiken erinomaisesti ja hiihtoretki oli talven paras kokemukseni.
Toivottavasti ollaan mukana ensi talvenakin!" SH

Sunnuntaina hiihdettiin Suonteella perinteinen maljakivihiihto vuoden tauon jälkeen.
Säiden haltia toi tapahtumaan lisää haastetta, kun lämpötila kohosi nollan yläpuolella ja järvellä valitsi navakka eteläinen tuuli. Hiihto hiihdettiin perinteisesti kokoontumishiihtona, lähtösatamina toimivat Ripatin Aittorata, Marjotaipaleessa Kiiskilänranta, Uimaniemellä Vuorelaranta ja Ruorasmäessä Särkänranta. Hiihtokansa totesi todeksi vanhan sanonnan; "vesi vanhin voitehista", eli sukset toimivat ihan kohtuullisen hyvin ilman jäätymistä, vesikelistä huolimatta.
Pertunmaan suunnalta hiihtäneet joutuivat ylittämään pienen vesiesteen, railon ylityksen yhteydessä. Ekstrana Hautoselällä oli nuottausnäytös, josta oli tilaisuus myös nuotata euroilla ihan hyvällä tuloksella. Möykkysaaren laavulle Suonteen ympäristön kylätoimikunnat olivat järjestäneet kattavan "piriste tarjoilun " paluumatkan turvaamiksesi. Tapahtuma kokosi reilut sata liikunnan ystävää, nauttimaan liikunnasta ja tapaamaan leppoisissa tunnelmissa naapureita.
Kuvia edellisvuosien hiihdoista: 2005 >>> , 2006 >>>
Viime vuoden hiihdot jäivät väliin säiden takia.

Valitus Ruorasmäen kylätalon myynnistä hylättiin

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi tekemämme valituksen Ruorasmäen koulukiinteistön myynnistä, päätös on annettu 12.2.2008. Kyläyhdistykselle päätös on hankala. Ensi kesän tapahtumista on jo mainostettu kyläkoulun entisten oppilaiden suurjuhlaa 7.6. ja Kukon kierros -hölkkätapahtumaa 20.7. Lisäksi on suunniteltu ainakin perinteisiä iltamia. Kylätalona toimivassa koulussa toimii viikoittainen jumppapiiri ja kylän järjestöt kokoontuvat siinä. Tänä keväänä kiinteistö on koulukäytössä.

Kyläyhdistys on tarjoutunut kantamaan kaikki kylätaloon liittyvät kustannukset, jos talo vuokrataan sille. Kyläläiset ovat muodostaneet osuuskunnan, joka on tarjoutunut ostamaan talon.
Lue lisää! >>>

Jumppapiiri

Voimisteluiiri kokoontuu edelleen kylätalolla 16.1.2008 alkaen keskiviikkoisin klo 19-20. Lisätietoja: Eila Tuominen puh. 040-770 2393.

Puurojuhla 13.12.2007

Kylän ja koulun yhteinen puurojuhla veti talon täyteen. Kyläyhdistys tarjosi muuun muassa puuroa ja koululaiset hoitivat ohjelman. Joulupukkikin juhlisti tilaisuutta.
Kuvia juhlasta >>>

Eila Tuominen Pertunmaan vuoden kuntoilija

PulkkaIMG_0201.jpg

Ruorasmäen Riksmannin tilan emäntä sekä kyläyhdistyksen ja Kisailijoiden hallituksen jäsen Eila Tuominen on valittu Pertunmaan vuoden kuntoilijaksi 2007. Valinnasta päätti sivistyslautakunta. Eila liikkuu aktiivisesti ja on monta vuotta vetänyt Ruorasmäen jumpparyhmää joka kokoontuu viikoittain kylätalossa. Myös Maljakivihiihdon ja Kukon kierros hölkän järjestelyihin sekä Tallinnan Rahvajuoksuun Eila osallistuu vuosittain.
Kuvassa Eilan tyylinäyte laskiaisen pulkkamäestä 2013.

Koulu taas käynnissä

Ruorasmäen koulu on taas käytössä kouluna, tosin vain väliaikaisesti kirkonkylän koulun remontin ajan. Tervetuloa kylään oppilaat ja opettajat!
Opettaja Tapio Nummiselle Ruoramäen koulu on tuttu.
Tapion haastattelu MaaseutuPlus -lehteen nro 2/2001 >>>

Lähetysmyyjäiset sunnuntaina 9.12.2007 klo 13, Kylätalo.

Kyläkokous 20.11.2007

Kokouksessa nähtiin kuvakavalkaadi alkuvuoden toiminnasta. Lisäksi keskusteltiin tulevasta toiminnasta: puurojuhlasta, Ruorasmäen koulun entisten oppilaiden juhlasta (lauantaina 7.6.2008, keittolounas, valokuvanäyttely), retkipäivästä (teatteri tai tanssimatka tammikuussa), maljakivihiihdosta (maaliskuussa kelien mukaan), Kukon kierroksesta (20.7.2008). Todettiin tyytyväisinä, että kylään on tullut useita uusia asukkaita ja toivotetaan heidät tervetulleiksi mukaan kylän rientoihin. Kuntaan on myös suunnitteilla uusi maallemuuttohanke.

Pollo250.jpgViirupöllö kuvattiin Kaivolan pihassa 5.11.2007.

Eloisa maaseutu -hankkeen illanvietto Asikkalassa

suovol.jpg

Hankkeessa saamme ideoita kylätalotoimintaan Itävallasta sekä Heinolan ja Asikkalan kylätaloista. Hankkeen illanvietossa Asikkalan kirkonkylän Suovolan nuorisoseuran talossa oli mukana myös itävaltalaisia nuoria, käsityöläisiä ja muusikoita. Kuultiin itävaltalaista munniharppu- ja huilumusiikkia sekä suomalaisia lauluja. Saimme myös maistaa itävaltalaisia apfelstrudeleita.
Kuvia illanvietosta >>>

Opintomatka Itävaltaan Steyrin ja Kalkalpenin alueelle 21. - 25. 9. 2007

Eloisa maaseutu -hankkeen matka antoi paljon mietittävää. Itävallassa nähtiin pienissäkin kylissä toimivia kylätaloja ja maaseutua kehitetään tosissaan myös kansallisella rahalla, ei vain EU-hankkeilla. Matkan ohjelma oli erittäin monipuolinen, esittelimme myös suomalaista kylätoimintaa ja suomalaisia käsitöitä.
Kuvia matkalta >>>
Muistiinpanoja >>>

Rahvajooks: matka Tallinnan juoksutapahtumaan 22.-23.9.2007

Mukana oli 6 juoksijaa Ruorasmäestä.
Osa tuloksista löytyy tästä: tästä >>>

Pertun Tähkäpartion ja helsinkiläisen Kaskipartion yhteinen partioleiri 31.7.-8.8.2007 Ruorasmäen Lylyksen kankaalla

Leiriläisiä oli yhteensä noin 80. Leirin ohjelma onnistui hienosti, kiitos sitä avustaneille kyläläisille, erityisesti Kompan Pentille ja Tuomisen Lasselle! Kävimme myös tutustumassa pertunmaalaiseen vapaa-ajan toimintaan ja maatalouteen: kirkkovenesoudulla ja Jari Lepän maatilalla. Leirin vesihuolto ja kylmäsäilytys hoitui Ruorasmäen kylätalolla ja leiripaikkahan on todella sopivaa avointa kangasmaastoa. Vierailupäivänä kävi jonkun verran kyläläisiä tutustumassa leiriin. Kuvia leiriltä löytyy Pertun Tähkäpartion kotisivuilta >>>

NURKKATANSSIT lauantaina 21.7.2007

nurkka.jpg

Ruorasmäen nurkkatanssit osoittivat, että myös paikalliset soittajat ja pienimuotoiset illanvietot kiinnostavat. Tänä vuonna kyläläisten ja kesäasukkaiden tapaaminen järjestettiin kevyesti ilman suurempia ohjelmanumeroita. Silti paikalle tuli 90 henkeä ja tunnelma oli leppoisa. Haitarinsoittajia oli peräti viisi: Aarne Honkanen, Joni Manner, Kirsti Hänninen, Matti Jaatinen ja Mikko Wahlman. Banjoa soitti Erkki Salminen ja laululla avustivat ainakin Essi ja Mari Helisevä sekä Eki Majanen. Pihalla puksutti Kari Väänäsen vanha Zetori.
Kuvia ja tekstiä >>>

Ruorasmäen kylätalo esillä Käy kesätalolla -lehdessä.

kylatalo.jpg

Kylätalomme oli esillä Päijäthämeen kesälehden liitteenä jaetussa Eloisa maaseutu-hankkeen liitteessä.
Lue ajankohtainen selvitys talon käytöstä ja suunnitelmista >>>

Kuopion hallinto-oikeus hylkäsi valituksemme

Oikeudesta tuli vihdoin 16.3.2007 päätös tammikuussa 2005 jätettyihin valituksiin, jotka koskivat Ruorasmäen kylätalon myyntiä yksityisasunnoksi. Oikeus hylkäsi valitukset. Koska hallinto-oikeus oli jättänyt osia valituksista tutkimatta, valitimme edelleen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Epävarmuus kylätalon kohtalosta haittaa kylämme toimintaa todella paljon, mutta olemme edelleen hoitaneet taloa ja pihaa talkoovoimin ja toivomme kunnan arvostavan kylän aktiivisuutta ja neuvottelevan uudestaan kylätalon tulevaisuudesta.
Valitus ja lisäselvitys >>>

Eki 70 v

Kuvia kylän monitaitajan syntymäpäiviltä. Laulua ja musiikkia riitti...>>>

Tutustumismatka Heinolan kirkonkylän kylätalolle 5.3.2007

kylapirtti.jpg

Ruorasmäkeläiset kävivät tutustumassa Heinolan Kyläpirttiin ja hakemaan ideoita kylätalon toimintaan.
Kuvia ja Heinolan Kyläpirtin toiminnan esittelyjuttu >>>

Teatteriretki perjantaina 12.1.2007 Mikkelin teatteriin: Suomen hevonen

Hauskaan retkeen osallistui 27 henkeä ja railakas näytelmä sai paljon kiitosta. "Suomen hevonen" on "hirtehinen komedia tämän päivän suomalaisesta maaseudusta EU:n ikeen alla".

Puurojuhla kylätalossa 12.12.2006

puuro48.jpg

Mukana 50 kyläläistä ja vieraana kolme viisasta miestä joista yksi Liettuasta asti. Yhteislaulua veti Neija ja Pentti. Kinkkuarvonnan päävoitto meni Jyrki Nurmiselle. Ja kyllä se pukkikin kävi!

Kuvia ja tekstiä >>>

Lähetysmyyjäiset 26.11.2006

lahet89.jpg lahet86.jpg

Kyläkokous 19.11.2006

Joutsjärvi-Ruorasmäen kyläkokouksessa 19.11. keskusteltiin laajakaista- ja kännykkäyhteyksistä. Laajakaistayhteydet on nyt hyvässä kunnossa kun lähellä puhelinkeskuksia on saatavilla ADSL-liittymät ja muualla langaton Wimax-yhteys. Matkapuhelinyhteyksiin ei sen sijaan olla aivan tyytyväisiä, joillakin alueilla yhteyksien laatu on huono. Useat kyläläiset ovat olleet yhteydessä operaattoreihin asiasta ja keskustelua jatketaan.

Kokouksessa kuultiin myös kunta- ja palvelurakenneuudistusta ohjaavasta puitelaista. Kunnat joutuvat jo ensi kesänä ottamaan kantaa sosiaali- ja terveydenhuollon tuleviin palvelualueisiin.

Menneenä vuotena on järjestetty monia onnistuneita tilaisuuksia ja nyt päätettiin vielä järjestää perinteinen puurojuhla kylätalolla tiistaina 12.12.2006 klo 18 alkaen. Kylätalossa on myös lähetysmyyjäiset 26.11.2006. Kyläyhdistys järjestää teatteriretken Mikkeliin, Suomen hevonen -näytelmään 12.1.2007. Yhdistys päätti myös lähteä mukaan Eloisa maaseutu -hankkeeseen. Hankkeessa Päijänne-Leaderin alueen kylä- ja seuratalojen toimintaa kehitetään yhteistyössä ja yhdessä itävaltalaisen Leader-ryhmän kylätoimijoiden kanssa.

Kokous toivoi myös pikaista ratkaisua kylätaloasiassa, että päästään taas täysillä suunnittelemaan kylän tulevaisuutta. Taloa on jo hoidettu talkoovoimin. Yli kaksi vuotta kestänyt epävarmuus talon tulevaisuuden suhteen on kuitenkin jo monin tavoin vaikeuttanut toimintaa.

Teatterimatka

Joutsjärvi-Ruorasmäen kyläyhdistys ry järjestää koko perheen teatteriretken yhdessä Pertunmaan kirkonkylän kylätoimikunnan ja kunnan kulttuuritoimen kanssa. Lähdemme Kouvolan teatteriin lauantaina 30.9.2006. Kappale on hillitön ja hauska koko perheen musikaali Risto Räppääjä ja Pakastaja- Elvi

Rummutusta ja räppäämistä rakastava Risto saa päänvaivaa vallanhaluisen Elvi-tädin muuttaessa samaan huusholliin hänen ja hössöttävän Rauha-tädin kanssa. Risto joutuu keskelle mystisiä käänteitä. Arki ei ole tylsää, hillittömiä sattumuksia tulvii ja lainehtii!
Lipun hinta on 10 euroa ja matka linja-autolla maksaa 5 euroa.
Sitova ilmoittautuminen 31.8. mennessä Neija Lepistölle, sähköposti neija.lepisto@elisanet.fi , tai Auli Halttuselle, puh. 040-7535 875. Tervetuloa mukaan!

TALLINNAN RAHVAJOOKS ON NYT BALTIC MARATHON. LÄHDE MUKAAN MATKALLE!

Ruorasmäen Kisailijoiden virkistys-ja kuntoilumatka Tallinnaan 23.-24.09.2006
Lisätietoja ja ilmoittautuminen >>>

Ruorasmäen Rantailkamat 29.7.2006

ilkam.jpg

Kesän ilkamat vietettiin leppoisasti Suonteen Hirvilahden rannassa musiikin tahdissa, paikalla yli 150 henkeä.
Kuva-albuumi (klikkaamalla iso kuva) >>>
Juttua ilkamista >>>
Erkki Salmisesta vuoden lomaneuvos >>>
Ilkamien ennakkopuffi >>>

pieni9.jpg

Kukonkierros hölkkä 16.7.2006

Perinteinen Kukonkierros hölkkä juostiin sunnuntaina upeassa aurinkoisessa kesäsäässä Pertunmaan Ruorasmäessä 21:n kerran.
Tulokset >>>
Kuvia (klikkaamalla isompi kuva) >>>
Lehdistökuvat: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7
Kutsu

lah06.jpg

Lähetysmyyjäiset 9.4.2006

leenu2.jpg

Maljakivihiihdot Suonteella 12.3.2006

Maljakivihiihdoissa aurinkolasit olivat tarpeen. Hieno sää houkutteli yli 200 hiihtäjää kylien senssihiihtoihin Suonteen Maljakiville ja Möykkysaaren laavulle.

Kuvia ja tekstiä >>>


Toimintasuunnitelma vuodelle 2006


Toimintakertomus vuodelta 2005

Tekstiä ja kuvia juhlasta

Puurojuhla kylätalolla 16.12.2005

Perinteinen puurojuhla ja lauluilta keräsi yli 50 osanottajaa kylätaloon.

Tekstiä ja kuvia >>>

lah05.jpg

Lähetysmyyjäiset 4.12.2005


Kylätalon tarjouskilpailun ja myynnin laillisuus on vieläkin hallinto-oikeuden pohdittavana. Uudet vastineet annettiin 23.11.2005 >>>

Kuvia matkalta

Matka Tallinnaan 24.-25.9.2005

Syyskuussa Ruorasmäen 17 hengen iskuryhmä lähti taas Tallinnaan Viron suurimpaan kuntoilutapahtumaan, RAHVAJOOKS 2005.

Kuvia matkalta >>>

Kuvia iltamista

Iltamat 6.8.2005

Ruorasmäessä kylätalolla järjestettiin monipuoliset tähti-iltamat. Perinteinen Suonteen muikuista tehty rantakala keitettiin tällä kertaa kaukana vesirajasta tukevalla maaperällä kylän keskustassa.
Kuvia >>>

Kuvia hölkkäkilpailusta

Kukonkierros hölkkä 17.7.2005

Kukonkierros juostiin 20. kerran. Juhlajuoksuun lisämausteensa toi h-hetkellä alkanut ulkonilma ja rankka vesisade. Ukkonen kesti lähes koko kisan ajan katkoen alueelta useiksi tunneiksi sähköt. Koskaan aiemminen ei kisan aikaan ole satanut eikä salamoinut.
Tulokset >>>
Kuvia >>>
Kutsu >>>

jate.jpg

Kyläkokous ja jätevesi-ilta 24.5.2005

Kuvia Maljakivihiihdoista

Maljakivihiihdoissa 13.3.2005 taas parisataa hiihtäjää

Kuvia >>>


Kannanotto kylätalon yhteisölliseen käyttöön 28.2.2005 >>>


Toimintakertomus vuodelta 2004


Kunta päätti myydä kylätalomme yksityiselle, tässä ehdotuksemme kylätalon yhteisöllisestä käytöstä >>>


Kylätalon myyntiä valmisteltiin puutteellisesti, tässä valituksemme Kuopion hallinto-oikeudelle >>>


lah04.jpg

Lähetysmyyjäiset kylätalolla 12.12.2004


Tarjous kunnalle kylätalon ostamisesta ja kehittämisestä 28.10.2004 >>>


osk.jpg

Kyläosuuskunnan perustava kokous 23.10.2004

Tiedote 25.10.2004 >>>


Kylätalon pelastamiskokous, osuuskunnan perustaminen 23.10.2004 >>>
Osuuskunnan säännöt >>>

Valtiosihteeri Risto Volanen Ruorasmäen kyläillassa 18.10.2004

Valtiosihteeri Risto Volasella on juuria Ruorasmäen kylässä. Hänen isänsä kasvoi Ruorasmäen Kalliolan talossa ja hän muisteli lämmöllä isänsä lapsuudenkotiin tehtyjä vierailuja jotka usein venyivät viikkojen mittaisiksi. Täällä hän kävi Mirja-serkkunsa mukana jopa koululaisen elämää maistelemassa nykyisessä kylätalossa.
Kuvia ja tekstiä >>>

Ehdotus kunnanhallitukselle kylätalon kehittämiseksi 20.6.2004 >>>

Kyläsuunnitelma 7.11.2002 >>>

Toimintasuunnitelma vuodelle 2004 >>>

Toimintakertomus vuodelta 2003 >>>

Neljän kylän hiihtotapahtuma Suonteella 7.3.2004

Upea aurinkoinen talvisää hemmotteli kolmen kunnan hiihtäjiä Hirvensalmelta, Joutsasta ja Pertunmaalta. Hiihtäjät kohtasivat Suonteen järvellä sunnuntaina. Neljän kylän kyläyhdistykset eli Hirvensalmen Ripatin, Joutsan Uimaniemen seudun ja Suonteen takasten sekä Pertunmaan Ruorasmäen yhdistykset järjestivät nyt kolmannen kerran yhteiset Senssihiihdot Suonteen Maljakiville.

Senssikutsu oli houkutellut väkeä myös ainakin Joutsan ja Pertunmaan kirkonkyliltä, Mieskonmäestä, Lihavanpäästä ja Kuortista, yhteensä yli 150 henkeä. Mehut ja makkarat nautittiin Möykkysaaren uudella laavulla. Laavu ja nuotiopaikka ovat Suonteen vesireittihankkeen aikaansaannoksia viime kesältä.

Ilkamat ja näytelmä 18.7.2003

Näytelmä Kolilan kulmilla kertoi Joutsjärven kylän ja Hoskolan talon historiasta, Pertunmaan kunnan perustamisesta 1926 sekä meijeristi Tyyne Nymanin ja kyläpelimanni Aaro Suurosen tarinasta. Näytelmän kirjoittivat Eeva Hallivuori ja Neija Lepistö. Pääasiallisina tietolähteinä kirjoittajilla olivat Aaron ja Tyynen tytär Laura Uotila (s. -28) ja Hoskolan muonamiehen Jalmari Ahvenaisen tytär Kerttu Kuoppala (s. 1925). Myös Hoskolan nykyisen emännän, opettaja Sirkku Honkapään tekemät haastattelut ja muistiinpanot talon vaiheista olivat kirjoittajien tukena. Näytelmä sai erittäin hyvän vastaanoton. Lippuja myytiin tasan 300 kpl. Lapsilta ja nuorilta ei peritty sisäänpääsyä, heitä oli arviolta 70, esiintyjiä ja muita järjestäjiä 56 ja heidän perheenjäseniään 30 joten paikalla oli ainakin 450 henkeä.

Kylänäytelmä kesältä 2001: Ihminen ja pappi

Näytelmä mallia kesä 2000: Voihan Fanny

Muistio kylämme asuttamisesta, nimestä ja historiasta

Opettaja Tapio Nummisen haastattelu

YRITTÄJIEN KOTISIVUJA:

Eila ja Lauri Tuominen: koiranpentuja, mökkipalvelua, vuokramökkejä, sahtivierrettä

Maggin luontaiset auttaa sinua parantamaan hyvinvointiasi sekä kohentamaan elämänlaatuasi

Henrik Hausen: kylä- ja partiotoimintaa

Paanasen Pena huoltaa sähkölaitteemme tietokoneista sähköpaimeniin ja laulaa näytelmissämme ja muissa tilaisuuksissa

MUITA TUOTTEITA JA PALVELUITA:

SEKALAISET PALVELUT
Valokuvaukset Alpo Penttinen 015 - 689 579
Pienkoneiden korjaukset ja hitsaustyöt Lauri Tuominen 0400 318 374
Puhtaaksikirjoitukset, kirjanpidot Henrik Hausen 0400 992 699
Käännöksiä, tulkkausta Ruotsi-Suomi-(Englanti) Henrik Hausen 0400 992 699
Hanurimusiikkia Eero Saloranta 015- 689 537

TYÖPALVELUT
Eläinlääkäri Suvi Tuomiharju 015 -689 504 ,040 -571 5847. suvi.tuomiharju@pp.inet.fi
Metsänraivausta Matti Hotinen 015 - 689 584
Puunkaadot tonteilta Lauri Tuominen 0400 318 374
Metsurintyöt Kalevi Salomaa 014 - 884 534

KONEPALVELUT
Koneurakointi traktorilla, lumenlinkous Timo Saaritsa 015 - 689 511
Traktorityöt ym. työpalvelut Lauri Tuominen 0400 318 374
Lumenlinkous, lanaus, puutavaran kuljetus Veli Lahtinen 015 - 689 507

RAKENNUS JA KIINTEISTÖPALVELUT
Rakennustyöt, korjaukset, hirsityöt, pihakalusteet, muuraus-,laatta-,maalaus ja peltityöt Eero Hotinen 015 - 689 584
Lassen Mökkipalvelu Lauri ja Eila Tuominen 0400 318 374

POLTTOPUITA
Pilkkeitä, halkoja Lauri Tuominen 014 - 884 571

ELINTARVIKKEIDEN SUORAMYYNTI
Sahtivierrettä Eila Tuominen 040 -770 2393

KÄSITYÖT
Koneella valmistetut neuleet Aune Penttinen 015 - 689 579<</P>

MUUT TUOTTEET
Puutavaraa Lauri Tuominen 0400 318 374
Multaa Lauri Tuominen 0400 318 374
Karjanlantaa (myös hevosen) Hannu Tuomiharju 015 -689502

Kylämme keskellä on kaunis peltoaukea, tässä talviturkissa.

Kylä rajoittuu kauniiseen Suonteen järveen. Kuvassa Suonteen saaressa sijaitsevat Maljakivet.

Perinteisistä tapahtumista mainittakoon rantakalaillat, kesänäytelmät, hölkkätapahtuma Kukon kierros (kuva), kesän avaus, puurojuhla ja kyläkokoukset.

Kylällämme asuu monta hevosta, kuvassa edesmennyt tähtinäyttelijä Sävyri kyntöpuuhissa

Kylätoimikunnan yhteystiedot (kylätoimikunta toimii kyläyhdistyksen hallituksena):

Puheenjohtaja Esko Kilpinen, puh. 040- 596 5495, sähköposti esko.kilpinen at pp.inet.fi,
varapuheenjohtaja Jyrki Nurminen 040-520 3678,
sihteeri Henrik Hausen 0400- 992 699 henhaus at mbnet.fi,
ravintolavastaava Eila Tuominen 040- 770 2393,
kesäasukas Simo Pesonen 040-507 2624
Neija Lepistö 0400- 867 197,
Esko Tuomiharju 015-689 567 ja
Timo Särkkä 014-884 553.

Järvi-Suomen kylät ry:n pääsivulle >>>