Joutsjärvi-Ruorasmäen kyläyhdistys ry

Tutustumismatka Heinolan kirkonkylän kylätalolle 5.3.2007

Heinolan kyläpirtissä on ennen toiminut mm. säästöpankki. Tutustumisretki oli osa kylätalojen yhteistä Eloisa maaseutu -hanketta. Kylätalon toiminnasta kertoi mm. Heinolan kirkonkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Outi Rautkoski.

kylap0.jpg

Heinolan kyläpirtti on kylän yhteinen olohuone

Heinolan kirkonkylän kylätalossa tuotetaan laaja kirjo palveluita, ja samalla tavoitteena on toimia sosiaalisesti yhtenäisen kylän puolesta työllistämällä harjoittelijoita ja pitkäaikaistyöttömiä. Aktiivisen toiminnan ansiosta talo on saanut kyläläisten hyväksynnän, ja se toimii nyt yhteisenä olohuoneena.

Kylätalon ostamiseen ja kehittämiseen perustettiin osakeyhtiö. Ensimmäinen hanke toteutettiin vuonna 2003. Talon osakkeet ovat paikallisissa käsissä - osakkeita on myyty jo 180 kpl - ja hankkeiden määrä on noussut jo kymmeneen. Keittiöremontti saatiin juuri valmiiksi, asukaspuistohanke ja Portaat työelämään -työllistämisprojekti jatkuu vuoteen 2009 asti. Kylätalo toimii myös Heinolan kaikkien kylien kyläsihteerihankkeen keskuspaikkana.

Hankkeiden aikana osa talon ja toiminnan kuluista on rahoitettu mm. Leader-varoin, mutta kehittämällä laajasti erilaisia tulolähteitä yhä suurempi osa menoista saadaan itse katettua. Kahvilatoimintaa pyöritti alussa erillinen yrittäjä, mutta sekin on nyt kyläyhdistyksen omaa toimintaa. Kahvilan kaikki leivonnaiset leivotaan itse. Myös keittolounaan valmistaminen ja kasvava pitopalvelutoiminta sujuu paremmin maaliskuussa valmistuneen keittiöremontin jälkeen.

kylap1.jpg

Talon vuokraustoiminta on laajentunut. Kesällä talo on sunnuntaisin suljettu. Sitä vuokrataan juhliin ja muihin tilaisuuksiin. Talossa on järjestetty syntymäpäiviä, häitä, muistotilaisuuksia ja monia muita yksityisten juhlia ja järjestöjen tilaisuuksia. Itse taloon mahtuu sisälle korkeintaan 40 vierasta, mutta myös piha on käytössä ja sinne pystytetään tarvittaessa telttakatos. Viime kesänä talossa ja pihalla juhlittiin eräitä 50-vuotispäiviä yli 100 vieraan voimin. Talon vuokra on hyvin kohtuullinen, yleensä pääosa tuloista saadaan pitopalvelutoiminnasta, esimerkiksi osa juhlien tarjoilusta voidaan leipoa paikan päällä ja tarvittaessa huolehditaan kaikesta tarjoilusta.

Talon viereen on valmistumassa myös asukaspuisto, johon tulee muun muassa esiintymislava ja lapsille keinuja ja kiipeilytelineitä. Puistoon tulee myös monivuotisten pihakasvien vaihtopenkki. Tarkoitus on, että sinne voi tuoda ja sieltä voi viedä perinteisiä ja erikoisiakin taimia omaan pihaan. Puiston pohja- ja sähkötyöt tehtiin viime syksynä ja avajaisia juhlitaan kesäkuun lopussa. Talon suosittuja lauluiltoja voidaan sitten kesäisin järjestää ulkolavalla, ja myös yksityisten juhlien ohjelmaa voidaan sijoittaa puistoon.

Talossa on alusta asti järjestetty kuukausittaisia taidenäyttelyitä jotka ovat tuoneet ihmisiä taloon ja näkyvyyttä myös lehdistössä. Toukokuussa on vuorossa kuvanveistäjä Anja Juurikkalan töitä, esimerkiksi hiilipiirroksia Heinolasta. Kesäkuussa on esillä Matti Rekin öljyvärimaalauksia ja akvarelleja; heinäkuussa Terttu Sevan maalauksia. Seva on kesäheinolalainen. Kyläpirtin kulttuuritoiminta on huomioitu myös Päijät-Hämeen kulttuurirahaston apurahalla.

kylap2.jpg

Suoramyyntipisteessä uutena ideana on nostaa esille kuukauden tuottaja, toukokuun tuottajalla Anneli Laitisella on Kyläpirtillä myynnissä maalattuja kukkien suojaruukkuja, tarjottimia ja koristekiviä.

Kirpputoritoimintaa on jatkuvasti pienimuotoisena ulkorakennuksessa. Isompia pihakirppiksiä järjestetään muutaman kerran kesässä, seuraavaksi kesäkauden avajaisten yhteydessä lauantaina 19.5. Piha on myös kukka- ja muiden kauppiaiden käytössä.

Kesäasukkaat ja matkailijat asioivat jo sujuvasti Kyläpirtissä. Talosta saa ostaa kalastuslupia, siellä voi yleisöpäätteiltä lukea sähköpostit, hoitaa pankkiasiat ja niin edelleen. Langattomaan verkkoon pääsee myös omalla tietokoneella. Talo toimii seudun matkailuinfona ja tietotoimistona. Perjantaisin siellä päivystää kaikkia Heinolan kyliä palveleva kyläsihteeri. Alusta asti talosta on pyritty saamaan kaupungin yhteispalvelupiste. Vaikka kaupunki ei vielä ole lämmennyt toiminnan virallistamiseen ja rahoittamiseen, niin saatavilla on myös kaupungin lomakkeet, kaavat jne.

kylap3.jpg

Heinolan kirkonkylän kyläyhdistys toimii läheisessä yhteistyössä työvoimatoimiston kanssa ja on jo melkoinen työllistäjä. Työllistettäviä on jo ajoittain yli 20, joista noin puolet harjoittelijoita tai työhön tutustujia. Käynnissä olevan Portaat työelämään -hankkeen aikana työllistämistavoite on noin 30 henkeä. Hankkeen seurauksena on juuri perustettu työosuuskunta, joka mahdollistaa joustavasti myös osa-aikaisen työllistymisen.

Heinolan kirkonkylän laaja hanketoiminta ja palveluntuotanto on tuonut monia mieluisia tunnustuksia. Vuonna 2005 kylä nimettiin valtakunnalliseksi vuoden kyläksi. Perusteena oli, että kaupungin läheinen kylä omalla toiminnalla on tuottanut laajasti palveluja, kun kaupunki on vetäytynyt kylästä. Toimintatavoista on esimerkiksi muuallekin. Muita tunnustuksia on saatu kaupungin ympäristö- ja kulttuuritoimelta sekä Päijänne-Leader-toimintaryhmältä.

Teksti ja kuvat: Henrik Hausen (teksti julkaistu lyhennettynä Eloisa maaseutu -hankkeen Käy kesätalolla -lehdessä).

Paluu kyläyhdistyksen etusivulle >>>
Paluu Järvi-Suomen kylien etusivulle >>>