Pertunmaan Ruorasmäen kylätaloa suunniteltu pitkään

Ruorasmäen entiseen kouluun ruvettiin vuonna 2004 suunnittelemaan yritys- ja toimintakeskusta. Suunnitelman takana on myös kylän vapaa-ajan asukkaat ja yrittäjät.

Suunnittelun lähtökohtana oli talon vilkas käyttö kyläyhdistyksen ja kylän muiden yhteisöjen kokoontumispisteenä. Edellisenä vuonna talo oli käytössä noin 100 päivää. Talossa kokoontui naisten voimistelupiiri keskiviikkoisin ja nuorten kerho perjantaisin. Naisten piiri kokoontuu edelleen ja nuorten kerho oli tärkeä kokoontumispaikka kyläkoulun lakkauttamisen jälkeen. Nyt kylässä on taas runsaasti pieniä lapsia mutta kerhoikäisiä vähemmän.

Kylätalo oli myös monta vuotta vilkkaan kyläteatteritoiminnan keskus. Kuutena kesänä esitettiin kylän historiasta kertovia näytelmiä ja sen jälkeen on järjestetty iltamia. Ensimmäisten näytelmien kirjoittajana oli kylämme pitkäaikainen kesäasukas ja urakkaa jatkoi muut kylän asukkaat. Näyttelijöitä oli näytelmissä noin 30 joka kesä, niistä puolet vakituisia ja puolet kesäasukkaita.

Näytelmätoiminta ja kylähistorian kerääminen on yhdistänyt kylän kesäasukkaita ja muita niin, että vuonna 2002 tehdyssä kyläkyselyssä kuusi kesäasukasperhettä vastasi, että haluaisi asua vakituisesti kylässä. Kaikenlainen asioiminen on mutkatonta ja kylässä toimii mökkitalkkari Lassen mökkipalvelu, joka tarjoaa monipuolisesti palveluja. Kylälle on myös rakennettu 40 venepaikan satama talkootyöllä ja hankerahoituksella.

Toinen suuri jokavuotinen tapahtuma kylätalolla on Kukon kierros hölkkä, joka tuo kylälle 200 vierailijaa heinäkuisena viikonloppuna. Myös tie- ja osakaskunnat käyttävät taloa kokouspaikkanaan. Pihaa kunnostettiin talkoilla ja siihen istutettiin kymmenen jalopuuta ja marjapensaita. Myös talon kenttä ja valaistu pururata on rakennettu ja kunnostettu pääosin talkoilla.

Kylätalo on tällä hetkellä kunnan omistuksessa ja kyläyhdistys on tarjoutunut ottamaan sen kaikki kustannukset kannettavakseen. Taloon suunniteltiin vuonna 2004 myös uutta yritystoimintaa. Keittiö ja varastotilat vuokrattaisiin leipomo- ja pitopalvelukäyttöön. Kun kunnasta ei tullut vihreää valoa, yrittäjä on jo hakenut toimitilaa muualta. Taloon suunniteltiin myös toimistotilaa järjestöille ja yrittäjille, maksavia vuokralaisia oli tiedossa.

Kylätalon kaksi isoa luokkaa oli tarkoitus sisustaa juhla- ja kurssikäyttöön. Läheisellä Lylyksen kankaalla voitaisiin järjestää myös telttaleirejä ja muuta toimintaa. Suunnitelmat ovat kuitenkin nyt jäissä. Talosta kilpailee yksityinen, joka ostaisi sen asuinkäyttöön.

Kylätalon ostamiseen ja toiminnan pyörittämiseen perustettiin osuuskunta ja siihen liittyi pian 50 osakasta 200 euron osuudella. Osuuskunnan oli tarkoitus toimia myös työosuuskuntana, mutta kun varmuutta talosta ei saatu, osuuskuntaa ei rekisteröity.

Pitkä talkooperinne ja laaja kylätoiminta Ruorasmäen kylässä on nyt vaakalaudalla, ilman kokoontumistilaa ei voida jatkaa entisessä laajuudessa. Jos koulukiinteistö myydään asuinkäyttöön etsitään tietenkin muita mahdollisia taloja.

Henrik Hausen
henhaus@mbnet.fi
(julkaistu lyhennettynä Käy kesätalolla -lehdessä).

Kyläyhdistyksen pääsivulle >>>
Järvi-Suomen kylät ry:n pääsivulle >>>

..