JOUTSJÄRVI-RUORASMÄEN KYLÄYHDISTYS RY

 

Pertunmaan kunta

Kunnanhallitus

Ruorasmäen kylätalon käyttö

Kunnanvaltuusto päätti 22.12.1997 lakkauttaa Ruorasmäen koulun. Samalla päätettiin, että koulurakennus jää kyläläisten käyttöön ja talousarvioon varataan kiinteistömenoihin vuosittain 40 000 mk. Koulu on siitä lähtien toiminut kylätalona ja kiinteistön toimintakulut ovat olleet noin 4 000 euroa vuodessa.

Kyläyhdistyksen hallitus käsitteli kylätalon kehittämistä kokouksessaan 18.5.2004 ja päätti tarjoutua ottamaan vastuun talon ylläpidosta sekä toiminnallisesta kehittämisestä.

Tärkeä kokoontumispaikka

Talo on Ruorasmäen talouskylän ainoa kokoontumispaikka ja se on mahdollistanut aktiivisen kylätoiminnan. Esimerkiksi viime vuosien näytelmien ja iltamien järjestelyihin on osallistunut vuosittain yli 50 kyläläistä ja kesäasukasta. Kylässä on hyvä ilmapiiri. Keväällä vuonna 2002 tehdyssä kyläkyselyssä 17 kesäasukasperhettä vastasi kyselyyn ja näistä jopa 6 perhettä ilmoitti haluavansa asua vakituisesti Pertunmaalla.

Kylätalossa kokoontuu viikoittain naisten voimistelupiiri keskiviikkoisin (n. 30 kertaa vuodessa.) ja nuorten kerho perjantaisin (n. 30 krt/v.). Muita tilaisuuksia ja kokouksia kyläyhdistys järjesti viime vuonna 11 kpl, mm. 500 osallistujaa keränneet iltamat heinäkuussa, 40 osallistujan puurojuhlat joulukuussa sekä muita juhlia ja kokouksia. Ruorasmäen kisailijat järjesti talolla 200 osallistujan ja katsojan hölkkätapahtuman ja muita kokouksia. Myös tie- ja osakaskunnat sekä metsästysyhdistykset käyttävät taloa kokouspaikkanaan (n. 20 krt/v). Kun mukaan lasketaan vielä näytelmäharjoitukset (n. 20 krt/v.) jne. niin talossa on viime vuosina ollut yli 100 käyttökertaa vuodessa. Koululla säilytetään myös yhdistysten arkistoja ja varusteita.

Toiminnan kehittäminen

Kyläyhdistys tarjoutuu ottamaan vastuun kylätalon ylläpidosta ja kehittämään kiinteistöä monitoimitilana. Talon kehittämisen lähtökohtana on, että nykyinen yhteisöllinen käyttö voi jatkua.

Samalla taloon tulisi myös uutta yritystoimintaa. Keittiö ja varastotilat vuokrattaisiin leipomo- ja pitopalvelukäyttöön. Kylällä asuva yrittäjä on jo tiedossa ja tilat on alustavasti tarkastettu yhdessä yrittäjän ja kunnan terveystarkastajan kanssa 17.6.2004. Pieniin luokkatiloihin tulisi toimistotiloja maakunnalliselle kylätoimintajärjestölle sekä kylällä asuville yrittäjille. Isot luokat sisustettaisiin juhla- ja kurssikäyttöön. Juhla-, keittiö- ja toimistotilojen uuteen sisustukseen ja varustukseen haettaisiin hankerahaa.

Parempi vaihtoehto kuin myyminen

Kylätalo sijaitsee Kassin ja Tuomaalan talojen vuonna 1914 lahjoittamalla maalla. Koulun kenttä ja valaistu latu on rakennettu talkoilla ja koulun pihaa raivattiin ja siihen istutettiin 10 lahjoitettua jalopuuta ja 10 kirsikantainta vuosina 2001-02. Kylälle on rakennettu 40 venepaikan satama Hirvilahteen talkootyönä ja hankerahoituksella. Viime vuosien näytelmät oman kylän historiasta ja iltamat ovat lisänneet kylän yhteishenkeä ja tuottaneet rahallistakin voittoa noin 1500 euroa vuodessa. Laajakaistasta on neuvoteltu Soneran edustajien kanssa ja kylältä on kerätty 26 liittyjän lista joten myös etätyöyrittämiseen on pian entistä paremmat mahdollisuudet.

Kylällä on siis näyttöä tuloksellisesta yhteisöllisestä toiminnasta ja olemme vakuuttuneita, että kylätalon kehittäminen monitoimitilana olisi kokonaistaloudellisesti järkevämpää kuin tilan myyminen yksittäisen yrittäjän tuotanto- tai asuintilaksi.

Talon omistus ja taloudellinen vastuu

Talon omistus voisi jäädä kunnalle tai siirtyä kyläyhdistykselle tai muodostettavalle kiinteistöyhtiölle. Talonmies- ja ylläpitotyöt suoritettaisiin talkoilla. Talon lämmityskulut (noin 2 000 euroa vuodessa) ja muut kulut saataisiin kerättyä vuokratuloina talossa toimivilta yrittäjiltä ja yhdistyksiltä sekä järjestämällä erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Kyläyhdistyksen hallitus tulee esittämään syyskokoukselle jäsenmaksun keräämistä talon ylläpitoon ja tarvittaessa saadaan kerättyä tukirengas rahoituksen turvaamiseen.

Kunnioittavasti ja lujasti yhteistyöhön luottaen

Pertunmaalla 20.6.2004

 

Joutsjärvi-Ruorasmäen kyläyhdistys ry

 

Esko Kilpinen, pj

Jyrki Nurminen, vpj

Neija Lepistö

Henrik Hausen, siht.

Esko Tuomiharju

Kyläyhdistyksen pääsivulle >>>
Järvi-Suomen kylät ry:n pääsivulle >>>