Pertunmaan Ruorasmäen kyläkokous päätti perustaa osuuskunnan ja kehittää kylätalostaan yritys- ja toimintakeskuksen

osk2.jpg

Tiedote 25.10.2004

Joutsjärvi-Ruorasmäen kyläyhdistyksen järjestämä kyläkokous lauantaina 23.10.2004 päätti yksimielisesti perustaa osuuskunnan kylätalon pelastamiseksi ja kylän yhteistyön tiivistämiseksi. Osuuskuntaan kerätään jo jäseniä 200 euron osuuksilla. Tavoitteena on saada kokoon vähintään 50 osakasta ja siis 10 000 euron osuuspääoma. Mukaan pyydetään lähinnä kylän asukkaita ja kesäasukkaita.

Kokouksessa osuuskuntaan tuli jo 20 osakasta ja valmistelevaan työryhmään nimettiin kyläpäällikkö Esko Kilpinen, kyläasiamies Henrik Hausen, Jyrki Nurminen ja Neija Lepistö. Osuuskunta rekisteröidään vain jos kunta päättää luovuttaa kylätalon sen käyttöön. Kiinteistöstä jätetään tarjous kunnalle 31.10. mennessä.

Kyläyhdistys on jo keväällä tarjoutunut kehittämään kylätalon yhteisöllistä toimintaa ja vastaamaan talon ylläpidosta. Nyt päätettiin lisäksi tarjota talosta 10 000 euron ostohinta. Talosta kehitetään yritys- ja toimintakeskus ja lämmitys- ja muita ylläpitokuluja on tarkoitus kerätä pääosin vuokratuloilla. Keittiö vuokrataan leipomo- ja pitopalveluyrittäjälle ja osa luokkatiloista toimistokäyttöön. Osuuskunnan tarkoituspykälä kirjoitettiin laajaksi niin, että kuluja voidaan kerätä myös koti-, asiantuntija- ja konepalvelujen välittämisellä.

Suunnitelmissa on mm. keittiö-, toimisto- ja kokoontumistilojen sisustaminen hankerahoituksella, kiinteän katsomon rakentaminen kyläteatterille sekä kentän ja pururadan kunnostus, kaikki nämä usean vuoden hankkeen avulla. Osuuskunnalle on suunniteltu myös kylälehden julkaisemista ja muuta varainhankintaa sekä kunnan ja seudun kehittämis- ja tiedotustoimintaa. Kokouksessa mukana ollut mökkipalveluyrittäjä Lauri Tuomisen kokemuksen mukaan tiiviimpää yhteistyötä tarvitaan, jotta kesäasukkaiden tarvitsemista palveluista voidaan huolehtia kyläläisten voimin.

Hankkeita suunnitellaan yhdessä taloon tulevien yrittäjien kanssa. Yrittäjiä on jo tiedossa mutta talon epäselvä tulevaisuus on toistaiseksi estänyt sopimusten tekemistä. Myös talosta mahdollisesti ostotarjouksia tehneet yrittäjät kutsutaan mukaan kehittämään toimintaa.

Kokouksessa pahoiteltiin sitä, että kunnassa ei ole kiinnostusta kylien yhteisöllisen toiminnan kehittämiseen. Myöskään mitään myyntihintaa tai muita ehtoja, joilla kunta voisi luovuttaa talon, ei ole esitetty. Kyläyhdistyksen seurannan mukaan kylätalolla on ollut noin 100 käyttökertaa vuodessa. Keskustelussa nyt tarjottavaa 10 000 euron ostohintaa pidettiin sekä suurena että pienenä. Sitä pidettiin kuitenkin realistisena sikäli, että kylän voimavaroja vielä jää myös talon ylläpitoon ja toiminnan kehittämiseen.

Kyläkokous iloitsi myös siitä, että ensimmäiset laajakaistaliittymät vihdoin toimivat kylällä. Menneen vuoden toiminnasta muisteltiin tammikuun teatteriretkeä Lahteen, maaliskuun onnistuneita hiihtoja Suonteen maljakiville, heinäkuun Kukon kierros hölkkäkisaa, elokuun kyläilkamia Hirvilahden satamassa sekä valtiosihteeri Risto Volasen vierailua kylätalolla. Tulevasta toiminnasta päätettiin järjestää perinteinen puurojuhla joulukuun alussa sekä myös jo perinteiseksi muodostunut teatteriretki tammikuussa.

osk1.jpg

Kyläyhdistyksen pääsivulle >>>
Järvi-Suomen kylät ry:n pääsivulle >>>

..