JOUTSJÄRVI-RUORASMÄEN KYLÄYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003

Kulunut vuosi oli kylätoimikuntamme 15:s toimintavuosi. Vuoden kohokohdat olivat kesän iltamat "Kolilan kulmilla" -näytelmineen, Maljakivihiihto sekä Kukon kierros hölkkätapahtuma. Kyläkokoukset olivat 1.4. ja 18.11. Kylätalolla toimi mm. viikoittainen voimistelupiiri.

KYLÄTOIMIKUNTA

Puheenjohtaja Esko Kilpinen, varapuheenjohtaja Jyrki Nurminen, sihteeri ja rahastonhoitaja Henrik Hausen, ravintolavastaava Eila Tuominen, kesäasukas Heikki Alatyppö, Neija Lepistö , Margit Majanen, Kari Nyholm, Esko Tuomiharju ja Timo Särkkä.

Tilintarkastajina toimivat Kaisa Tuomiharju ja Lasse Ahtiainen. Varalla Hannu Tuomiharju.

KYLÄN YHTEISTOIMINTA JA HANKKEET

Kylän historiasta kirjoitettiin uusi näytelmä. Näytelmä Kolilan kulmilla kertoi Joutsjärven kylän ja Hoskolan talon historiasta, Pertunmaan kunnan perustamisesta 1926 sekä meijeristi Tyyne Nymanin ja kyläpelimanni Aaro Suurosen tarinasta. Näytelmän kirjoittivat Eeva Hallivuori ja Neija Lepistö. Pääasiallisina tietolähteinä kirjoittajilla olivat Aaron ja Tyynen tytär Laura Uotila (s. -28) ja Hoskolan muonamiehen Jalmari Ahvenaisen tytär Kerttu Kuoppala (s. 1925). Myös Hoskolan nykyisen emännän, opettaja Sirkku Honkapään tekemät haastattelut ja muistiinpanot talon vaiheista olivat kirjoittajien tukena. Näytelmä sai erittäin hyvän vastaanoton. Lippuja myytiin tasan 300 kpl. Lapsilta ja nuorilta ei peritty sisäänpääsyä, heitä oli arviolta 70, esiintyjiä ja muita järjestäjiä 56 ja heidän perheenjäseniään 30 joten paikalla oli ainakin 450 henkeä.

Kolmen läänin risteys Isolla Suojärvellä kartoitettiin ja merkittiin. Paikalle suunnitellaan lautta tms. ja erilaisia jippoja.

Kylätalosta on kehittynyt mm. järjestöjen toimipiste arkistokaappeineen ja kopiokoneineen sekä nuorten kerho- , jalkapallo- ja pingistila. Yläluokka videoineen toimii voimistelupiirin liikuntatilana. Talon käyttöä haittasi viime vuonna veden loppuminen kaivosta.

Kylätoimikunta hankki vuoden aikana mm. pöytäliinoja kylätalolle. Syksyllä järjestettiin tapaamisia talon käytön kehittämisestä. Esille tuli kylätoimiston perustaminen sekä keittiön käyttö ravintola- yms. toimintaan ja luokkien sisustaminen erilaisia tilaisuuksia ja kursseja varten. Hanke jäi vielä mietintään.

Maaseutuasumisen markkinointi: Kylän autiotilat kartoitettiin Onni asuu maalla -hanketta varten vuonna 2002. Vuonna 2003-4 otetaan osaa hankkeen jatkohankkeisiin jossa maaseutuasumista markkinoidaan mm. vuoden 2004 asuntomessuilla. Esko Kilpinen toimii näiden hankkeiden ohjausryhmän puheenjohtajana. Kylän kotisivujen (www.jasky.net/ruorasmaki/) uudistaminen on vielä kesken.

Kylätalon pihahanke: piha raivattiin vuosina 2000-01 ja muotoiltiin osin uudestaan ja siihen istutettiin vuonna 2002 yhteensä 10 jalopuuta sekä kirsikantaimia. Jäteastia siirrettiin kylätoimikunnan aloitteesta kylätalon pihalta Aution pellon reunaan. Hiihtolatu on raivattu ja kunnostettu. Kylätalo sijaitsee kyläläisten vuonna 1914 lahjoittamalla tontilla ja koulun kenttä sekä hiihtolatu on rakennettu talkoilla.

Kylällä on meneillään kolme vesistöjen kunnostushanketta.

TOIMINTAA KYLÄSSÄ VUONNA 2003

8.1.2003 Kylien neuvosto kunnantalossa.

23.1 Kylätoimikunnan kokous kylätalossa, kevään toiminta ja vesistöhankkeet.

Talvi ja kevät kylätalo ilman vettä.

21.2 Tiedotustilaisuus järvienkunnostushankkeista kylätalossa.

9.3 Maljakivihiihto, noin 300 ihmistä keskellä Suonnetta, eri kylien yhteistyötapahtuma.

13.3 Palaveri kyläkaavoista kunnantalossa.

28.3 Ruorasmäen kisailijoiden vuosikokous kylätalossa.

30.3 Kyläilkamakokous kylätalossa klo 12. Kylänäytelmän näyttelijöiden vuoden ensitapaaminen.

1.4 Kyläkokous kylätalossa klo 19, kannanotto koululaisten sijoittamiseen eri kouluihin, kesän toiminta jne.

7.4 Kylien neuvosto kunnantalossa. Aluearkkitehti kertoi kyläkaavoista.

4.5 Kyläiltamien suunnittelukokous kylätalossa klo 12.

24.5 Maggin luontaisten kesän avaus.

Kesä-heinäkuussa kyläiltamien suunnittelu, talkoot ja harjoitukset kylätalolla 16 kertaa.

18.7 Kyläiltamat kylätalolla, mukana noin 500 henkeä.

20.7 Kukon kierros hölkkätapahtuma kylätalolla, mukana noin 200 henkeä.

9.8 Maaseutupäivä Kuortin ABC-asemalla kunnan kylien ja yrittäjien yhteistyönä.

30.8 Kyläiltamien karonkka, juhlat kylätalossa. Keskustelussa tuli esille mm., että kylähistoria ja aitous ovat näytelmämme vahvuudet.

14.9 Kylätoimikunnan kokous kylätalossa.

Syyskuu: "pienen puiston" raivaaminen Saaritsan vastapäätä.

28.9 Kylätoimikunnan kehittämiskeskustelu kylätalossa.

2.11 Kylätoimikunnan järjestämä keskustelu kylätalosta ja kehittämisestä kylätalossa.

18.11 Kyläkokous kylätalossa, keskusteltiin mm. laajakaistayhteyksistä.

3.12. Kylien neuvosto kunnantalossa.

16.12. Puurojuhla kylätalossa: yhteislaulua, Alpo Penttisen luontokuvat, paikalla 40 henkeä.

KERHOT

Nuorten kerho kokoontui perjantai-iltaisin ohjelmassa mm. jalkapalloa, pingistä ja tietokoneen käyttöä. Syksyllä kerho ei kokoontunut joka viikko aikuisohjaajan puutteen takia.

4H-kerho on kokoontunut joka toinen viikko koululla. Koulun lakkauttamisen jälkeen nämä kerhot toimivat kylän nuorten yhteyssiteenä.

Naisten voimistelupiiri kokoontui keskiviikkoiltaisin kylätalolle Eila Tuomisen johdolla.

YHTEISTOIMINTA

Yhteistyö oli tiivistä varsinkin Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisyhdistys ry:n, Järvi-Suomen Kylät ry:n, Etelä-Savon maakuntaliiton sekä kunnan kanssa. Henrik Hausen toimi Pertunmaan kylien neuvoston puheenjohtajana sekä Kuortin maaseutupäivän yhtenä järjestäjänä.

TIEDOTUS

Kylän tapahtumista tiedotettiin mm. paikallislehtiin ja mm. ilkamat olivatkin hyvin esillä lehdissä.