JOUTSJÄRVI-RUORASMÄEN KYLÄYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2004

Kulunut vuosi oli kylätoimikuntamme 16:s toimintavuosi. Teimme mm. kylätalolle laajan toimintaohjelman ja keräsimme 50 osakasta osuuskuntaan joka tarjoutui ostamaan kylätalon mutta tarjous ei vielä saanut vastakaikua kunnassa. Vuoden kohokohdat olivat kesän ilkamat jotka tällä kertaa olivat Hirvilahden satamassa, Maljakivihiihto sekä Kukon kierros hölkkätapahtuma. Kyläkokoukset olivat 13.4. ja 23.10.2004. Kylätalolla toimi mm. viikoittainen voimistelupiiri.

KYLÄTOIMIKUNTA

Puheenjohtaja Esko Kilpinen, varapuheenjohtaja Jyrki Nurminen, sihteeri ja rahastonhoitaja Henrik Hausen, ravintolavastaava Eila Tuominen, kesäasukas Heikki Alatyppö, Neija Lepistö , Margit Majanen, Kari Nyholm, Esko Tuomiharju ja Timo Särkkä. Kylätoimikunta kokoontui 30.3., 10.4, 18.5., 15.7. ja 5.10.

Tilintarkastajina toimivat Kaisa Tuomiharju ja Lasse Ahtiainen. Varalla Hannu Tuomiharju.

KYLÄN YHTEISTOIMINTA JA HANKKEET

Kylätalolle laadittiin laaja hankeluonnos "Ruorasmäen yritys- ja toimintakeskus". Sen mukaan osa kylätalon tiloista vuokrattaisiin yritys- ja toimistokäyttöön. Luokat sisustettaisiin juhla- ja kokouskäyttöön soveltuviksi ja keittiötä vuokraava leipuri voisi myydä myös pitopalvelua ja kokoontumistiloja. Talossa toimisi kyläosuuskunta joka voisi tarjota palveluja kyläläisille ja muillekin. Kyläteatteritoimintaan rakennettaisiin kiinteä katsomo. Hankkeen kokonaiskustannukset olisivat olleet noin 70 000 euroa josta 27 000 menisi taloon (omarahoitus 16 200 yrittäjältä ja osuuskunnalta), 16 000 kyläpalveluihin (omarahoitus 8 600 josta puolet kyläyhdistyksen rahaa ja puolet talkootyötä) ja 27 000 historiikkiin, teatteriin ja kylälehteen (omarahoitus 17 600 teatteritoiminnasta ja talkootyöstä).

Kyläosuuskunta perustettiin 23.10. ja siihen saatiin pian 50 jäsentä jotka lupasivat osallistua 200 euron osuusmaksulla. Lisää jäseniä olisi ollut tulossa, useimmat kesäasukkaat joilta kysyttiin lähtivät heti mukaan. Kylätalosta tarjottiin 10 000 euroa ja lisäksi olisi käynnistetty noin 70 000 euron hankkeet yritys- ja toimintakeskuksen perustamiseksi. Kunnanhallitus päätti kuitenkin esittää, että talo myydään yksityiselle ja päätös tehtiin myös valtuustossa mutta siitä on valitettu Kuopion hallinto-oikeuteen.

Laajakaistaa varten kerättiin yli 20 talouden lista kiinnostuneista liittyjistä. Pertunmaan kylien neuvostoon kutsuttiin maakuntaliiton ja Soneran edustajat ja Soneraan oltiin yhteydessä useampaan otteeseen vuoden aikana. Lokakuun alussa Sonera asensikin laajakaistan kylän puhelinkeskukseen, kolmanteen Pertunmaalla Kirkonkylän ja Kuortin jälkeen.

Kylien neuvosto. Kylä toimi taas aktiivisesti Pertunmaan kylien neuvostossa, mm. maallemuutto- ja laajakaistailtojen suunnitteluun osallistuttiin aktiivisesti.

Kehittämisseminaari ja -työryhmä. Esko Kilpisen aloitteesta järjestettiin 8.6. kunnan kehittämisseminaari jossa oli alustajia kuntaliitosta ja kunnasta. Seminaarissa nimettiin kehittämisryhmä johon kuului mm. Esko Kilpinen ja Henrik Hausen. Kunnanhallituksen puheenjohtajan ehdotuksesta ryhmän toiminta lopetettiin jo lokakuussa.

Maaseutuasumisen markkinointi: Kylän autiotilat kartoitettiin Onni asuu maalla -hanketta varten vuonna 2002. Vuonna 2004 kylää ja maaseutuasumista markkinoitiin mm. asuntomessuilla, loma-asuntomessuilla ja Farmari maatalousnäyttelyssä. Esko Kilpinen toimii näiden hankkeiden ohjausryhmän puheenjohtajana. Kylän kotisivut (www.jasky.net/ruorasmaki/) uudistettiin. Kylätalon pihahanke: piha raivattiin vuosina 2000-04 ja muotoiltiin osin uudestaan ja siihen istutettiin vuonna 2002 yhteensä 10 jalopuuta sekä kirsikantaimia. Jäteastia siirrettiin kylätoimikunnan aloitteesta kylätalon pihalta Aution pellon reunaan. Hiihtolatu on raivattu ja kunnostettu. Kylätalo sijaitsee kyläläisten vuonna 1914 lahjoittamalla tontilla ja koulun kenttä sekä hiihtolatu on rakennettu talkoilla.

Kylällä on meneillään kolme vesistöjen kunnostushanketta.

TOIMINTAA VUONNA 2004

23.1.2004 Teatteriretki Lahden teatterin Astoria-musikaaliin. 25 henkeä mukana.
11.2. Kylien neuvoston kokouksessa kunnantalolla Jaana Mylläri ja Maarit Sievänen Onni asuu maalla hankkeesta, keskusteltiin myös mm. laajakaistahankkeesta. Henrik, Esko.
7.3. Maljakivihiihdot. Neljän kylän kyläyhdistykset eli Hirvensalmen Ripatin, Joutsan Uimaniemen seudun ja Suonteen takasten sekä Pertunmaan Ruorasmäen yhdistykset järjestivät nyt kolmannen kerran yhteiset Senssihiihdot Suonteelle. Mukana oli noin 150 henkilöä ja eväspaikka oli uusi nuotiopaikka ja laavu Möykkysaaressa.
25.3. Kylien neuvoston kokous, teemana laajakaistat, mukana Jarmo Pietikäinen maakuntaliitosta ja Esko Pitkänen Sonerasta.
30.3. Kylätoimikunnan kokous kylätalolla. Keskusteltiin mm. kesän ohjelmasta ja laajakaistasta. Läsnä 7.
10.4. Kyläteatterin kokous kylätalolla. Päätettiin tehdä pienemmät ilkamat tänä kesänä.
13.4. Kyläkokous. Keskusteltiin mm. laajakaistasta, kylän Soneralle lähettämässä listassa oli nyt 23 halukasta liittyjää. Läsnä 11.
18.5. Kylätoimikunta. Keskusteltiin ja valmisteltiin lausunto kylätalosta. Tarjouduttiin ottamaan vastuun kaikista talon kuluista. Valmisteltiin kesätapahtumaa. Läsnä 6.
31.5. Palaveri kylätalon käytöstä vuokraajan (leipuri) kanssa.
17.6. Terveystarkastaja kävi kylätalolla ja hyväksyi alustavasti keittiötilat leipomokäyttöön.
22.6. Kunnan tilaisuus ranta- ja kyläkaavoista Nuorisotalolla.
18.6.-11.7. Loma-asuntomessut Hartolassa. Kylä mukana Onni asuu maalla -osastolla.
15.7. Kylätoimikunta, kyläilkamien suunnittelupalaveri.
16.7.-15.8. Asuntomessut, Heinola, Kylä Onni -osastolla.
18.7. Kukon kierros hölkkätapahtuma. Taas noin 200 ihmistä mukana kylätalolla.
29.7.-1.8. Farmari maatalousnäyttely. Kyläsuunnitelma jaossa kyläosastolla.
7.8. Rantailkamat Hirvilahdessa. Sketsi Onni asuu maalla, kilpailu ja tanssia. Onnistunut ilta.
9.9. Kylämme sketsi esitettiin Kalkkisissa Onni asuu maalla -illassa.
22.9. Kylätalon pihatalkoot. Raivausta.
27.9. Retki Asikkalaan keskustelemaan kyläasumisen messujen tuloksista.
29.9. Neuvottelu kunnassa kylätalon tulevaisuudesta.
5.10. Kylätoimikunta. Suunniteltiin tupailtaa ja osuuskunnan perustamista.
18.10. Kylän tupaillassa vieraana valtiosihteeri Risto Volanen. Volanen vietti lapsena aikaa Ruorasmäessä ja kävi jonkun viikon Ruorasmäen kouluakin serkkunsa Mirjan (nykyisin Salmikunnas) kanssa. Hienosti onnistuneessa kyläillassa oli 40 osallistujaa.
20.10. Palaveri kylätalosuunnitelmista.
23.10. Kyläkokous ja osuuskunnan perustamispäätös. Kylätalon hankesuunnitelma ja osuuskunnan säännöt hyväksyttiin.
26. ja 28.10., 8. ja 19. 11. Osuuskunnan valmisteluryhmä kokoontui ja neuvotteli kunnan edustajien kanssa useaan otteeseen.
12.12. Lähetysmyyjäiset kylätalossa.

KERHOT

4H-kerho on kokoontunut ajoittain koululla ja kesällä kentällä on pelattu jalkapalloa perjantaisin. Koulun lakkauttamisen jälkeen kerhot toimivat kylän nuorten yhteyssiteenä.

Naisten voimistelupiiri kokoontui keskiviikkoiltaisin kylätalolle Eila Tuomisen johdolla.

YHTEISTOIMINTA

Yhteistyö oli tiivistä varsinkin Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisyhdistys ry:n, Järvi-Suomen Kylät ry:n, Etelä-Savon maakuntaliiton sekä kunnan kanssa. Pertunmaan kylien neuvostossa kylä oli edelleen yksi kantavista voimista.

Kunnan ja järjestöjen järjestämille Pertun päiville kutsuttiin kaikki maan Pertut. Henrik Hausenin aloitteesta päivillä yritettiin samannimisten joukkotapaamisen maailmanennätystä ja Henrik toimi päivien tiedottajana. Päivät ja Pertunmaa olivatkin esillä useita kertoja Helsingin sanomissa ja useissa maakuntalehdissä.

TIEDOTUS

Kylän tapahtumista tiedotettiin mm. paikallislehtiin ja mm. ilkamat, Maljakivihiihto ja Risto Volasen tupailta olivatkin hyvin esillä lehdissä. Kylän nettisivut uudistettiin.