JOUTSJÄRVI-RUORASMÄEN KYLÄYHDISTYS RY

Paluu kyläyhdistyksen etusivulle >>>
Paluu Järvi-Suomen kylien etusivulle >>>

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2005

Kulunut vuosi oli kylätoimikuntamme 17:s toimintavuosi. Kylätalon epävarma kohtalo haittasi pahasti toiminnan suunnittelua. Vuoden kohokohdat olivat Maljakivihiihto, kesän iltamat, Kukon kierros hölkkätapahtuma ja puurojuhla. Monia muitakin onnistuneita tapahtumia oli ohjelmassa. Kyläkokous oli 24.5. Kylätalolla toimi mm. viikoittainen voimistelupiiri.

KYLÄTOIMIKUNTA

Puheenjohtaja Esko Kilpinen, varapuheenjohtaja Jyrki Nurminen, sihteeri ja rahastonhoitaja Henrik Hausen, ravintolavastaava Eila Tuominen, kesäasukas Heikki Alatyppö, Neija Lepistö , Margit Majanen, Kari Nyholm, Esko Tuomiharju ja Timo Särkkä. Kylätoimikunta kokoontui 9.1., 16.1., 28.2., 12.5., 22.7. ja 27.11.

Tilintarkastajina toimivat Kaisa Tuomiharju ja Lasse Ahtiainen. Varalla Hannu Tuomiharju.

KYLÄN YHTEISTOIMINTA JA HANKKEET

Kylätalolle laadittua laajaa hankeluonnosta ei päästy toteuttamaan ja talon epävarma kohtalo tekee kaiken toiminnan suunnittelun vaikeaksi. Kylätalosta tarjottiin edellisvuonna 10 000 euroa ja lisäksi olisi käynnistetty noin 70 000 euron hankkeet yritys- ja toimintakeskuksen perustamiseksi. Kunnanhallitus päätti kuitenkin esittää, että talo myydään yksityiselle ja päätös tehtiin myös valtuustossa mutta siitä on valitettu Kuopion hallinto-oikeuteen. Valituksen perusteena oli tarjouskilpailussa ja talon myynnissä tapahtuneet virheet sekä vedottiin siihen, että kyläläisten kanssa ei ole neuvoteltu asiasta. Oikeuden päätöstä ei vielä ole tullut.

Laajakaista on nyt saatavilla kylällä sekä langallisella että langattomalla järjestelmällä. Kylien neuvosto ja maaseudun kehittämisseminaarit. Kylä yritti aktivoida kylien välistä yhteistyötä kylien neuvostossa heikolla menestyksellä ja oli aloitteentekijänä ja organisoijana mukana Hirvensalmen, Mäntyharjun ja Pertunmaan kehittämisseminaareissa.

Kylätalon pihahanke: piha raivattiin vuosina 2000-04 ja muotoiltiin osin uudestaan ja siihen istutettiin vuonna 2002 yhteensä 10 jalopuuta sekä kirsikantaimia. Hiihtolatu on raivattu ja kunnostettu. Kylätalo sijaitsee kyläläisten vuonna 1914 lahjoittamalla tontilla ja koulun kenttä sekä hiihtolatu on rakennettu talkoilla.

Kylällä on meneillään kolme vesistöjen kunnostushanketta.

TOIMINTAA VUONNA 2005

9.1. Kylätoimikunta klo 18. Kylätalon kohtalo jne.
16.1. Kylätoimikunta klo 18. Esitys kunnalle kylätalon yhteisöllisestä käytöstä.
30.1. Joutsjärvi-Ruorasmäen kirkkopyhä. Kolehdin kanto, teksti ja kahvi kyläläisten voimin.
7.2. Neuvottelukokous kylätalon kohtalosta kunnan edustajien kanssa.
28.2. Kylätalopalaveri klo 19 kylätalossa. Laadittiin 11 hengen voimalla lausuntoa kunnalle kylätalon yhteisöllisestä käytöstä. Kannanotossa esitettiin, että yhteisöllinen toiminta kylällä uhkaa loppua ja että kylätaloa ei myydä yksityiselle tai
- yhteisöllinen käyttö kirjataan kauppakirjaan rasitteeksi
- kylätalomme yhteisölliseen käyttöön varataan riittävät tilat sisältäen keittiön ja suihkut
- tilaisuuksien järjestäjät saavat itse hoitaa kahvi- ym. tarjoilun
- tilat on käytössä muutaman päivän varoitusajalla eikä vuosisuunnitelman mukaan
- kyläteatterin ja järjestöjen käytössä on jonkun verran varastotilaa.
13.3. Maljakivihiihto. Neljän kylän kyläyhdistykset eli Hirvensalmen Ripatin, Joutsan Uimaniemen seudun ja Suonteen takasten sekä Pertunmaan Ruorasmäen yhdistykset järjestivät nyt neljännen kerran yhteiset Senssihiihdot Suonteelle. Mukana oli taas tuulisesta säästä huolimatta noin 200 hiihtäjää.
12.5. Kylätoimikunnan kokous.
24.5. Kyläkokous ja jätevesi-ilta keräsi kylätalolle 17 henkeä.
17.7. Kukon kierros hölkkä kylätalolta, mukana yli 100 henkeä osallistujina ja huoltojoukoissa.
Kukonkierros juostiin 20. kerran. Juhlajuoksuun lisämausteensa toi h-hetkellä alkanut ulkonilma ja rankka vesisade. Ukkonen kesti lähes koko kisan ajan katkoen alueelta useiksi tunneiksi sähköt. Koskaan aiemminen ei kisan aikaan ole satanut eikä salamoinut.
22.7. Kylätoimikunta kylätalossa, iltamajärjestelyt ym.
6.8. Iltamat kylätalolla oli rantakala ilman rantaa. Muikkukeitto tarjottiin pihalla, musiikillista hupiohjelmaa, kilpailuja, tanssia jne. Soittajina Mikko Wahlman, Aarne Honkanen ja Eero Saloranta. Lippuja myytiin tasan 60 ja lisäksi oli järjestäjiä parikymmentä.
25.9. Rahvajuoksussa Tallinnassa mukana 17 ruorasmäkeläistä Kisailijoiden retkellä.
27.11. Kylätoimikunnan kokous klo 18.
1.12. Geelikynttiläilta kylätalossa, mukana 17 henkeä.
4.12. Lähetysmyyjäiset kylätalossa, n. 25 osallistujaa.
16.12. Puurojuhlassa kuvia kylän toiminnasta ja vanhoja luokkakuvia koulusta, yhteislaulua ja joulupukki. Yli 50 osallistujaa.

KERHOT

4H-kerho on kokoontunut ajoittain koululla ja kesällä kentällä on pelattu jalkapalloa perjantaisin. Koulun lakkauttamisen jälkeen kerhot toimivat kylän nuorten yhteyssiteenä. Naisten voimistelupiiri kokoontui edelleen keskiviikkoiltaisin kylätalolle Eila Tuomisen johdolla.

YHTEISTOIMINTA

Yhteistyö oli tiivistä varsinkin Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisyhdistys ry:n, Järvi-Suomen Kylät ry:n, Etelä-Savon maakuntaliiton sekä kunnan kanssa. Pertunmaan kylien neuvostossa kylä oli edelleen yksi kantavista voimista, neuvoston toiminta on valitettavasti hiipunut.

TIEDOTUS

Kylän tapahtumista tiedotettiin mm. paikallislehtiin. Kylän nettisivut päivitettiin 10 kertaa vuoden aikana erilaisilla uutisilla tapahtumista jne. www.jasky.net/ruorasmaki

Paluu kyläyhdistyksen etusivulle >>>
Paluu Järvi-Suomen kylien etusivulle >>>