SIMANALA

Etelä-Savon vuoden kylä 2003

LUONTOKYLÄ

Kylä sijaitsee Enonkosken kunnassa, Savonlinna - Heinävesi-tien varrella noin 10km Savonlinnan lentokentältä.

Kylän "IMAGO" on nuorekas ja kasvava. Kylälle rakennetaan vuosittain 1-2 uutta taloa ja vanhat pysyvät asuttuina.

Kylällä asuu yli 250 henkilöä, valtaosa työikäisiä. Kylältämme lähtee päivittäin eri kouluihin lähes neljäkymmentä nuorta ja lasta. Yli 65-vuotiaiden kyläläisen osuus väestöstä on n.9%.

Kylän nimi SIMANALA johtuu historiallisesta perinnöstä. Vuosisatoja sitten eräs Simana niminen, Karjalasta kotoisin oleva isäntä, sai kylältämme maata metsästys- ja viljelymaaksi, muododtui "SIMANANALA". Asioiden yksinkertaistaminen muutti nimen aikojen kuluessa SIMANALAksi.

Kylällämme toimii useita yhdistyksiä. Simanalan Hirvimiehet, Simanalan nuori- soseura ja Simanalan Jokimelojat ovat rekisteröityneet. Sleyn osasto, Maa- ja kotitalousnaiset, 4H, Simanalan- ja Haverilan kalastuskunnat rikastuttavat toi- minnallaan kylämme elämää.

ELINKEINOT.

Kylämme elinkeinorakenne on muuttunut lähivuosina huomattavasti. Aiemmin oli lypsykarjaa lähes jokaisessa taloudessa. Nykyään vain muutamat tilat tuottavat maitoa. Kylällä on autokorjaamo, hautaustoimisto, hunajatila, kyläkauppa, kaivuriurakointia, kalastaja, kuljetusliike, maatilamajoitus, metsäkoneita (hakkuu - ajo), mökkivuokrausta, parturi, taidetakomo, traktoriurakointia ja taksi. Lisäansioita, lähinnä kesäaikaan, antaa kylälle kylällä toimiva luontoretkiä järjestävä Simanalan Jokimelojat Ry. Yhdistys järjestää luontoretkiä vesireiteillä ja maastossa. Kuljetus- ja ravintopalvelut yhdistys ostaa kylän palvelujen tuottajilta. Monet kylämme asukkaista käy työssä kylän ulkopuolella, joko kirkonkylässä tai läheisessä Savonlinnassa.

HISTORIAA

Kylämme on menneinä vuosisatoina saanut kärsiä rajaseudun "kiroista". Näistä kertoo karutonta kieltään monet säilyneet, varsin järkyttävät tarinat ja paikannimet. Piikakivi, Surmajoki, Hovinmäki, Piikkilänmäki, Ryssänkivi, Tähysmäki ja Linnanmäki.

Edellä mainittuun Piikakiveen liittyy varsin julma kertomus Isonvihan ajoilta. Erääseen taloon tuli venäläinen kasakka emännän ollessa keittämöässä päiväruokaa. Kasakka "pyysi" keittoa syödäkseen. Emäntä heitti keiton päin kasakan naamaa. Kasakka julmistui tästä, veti miekkansa ja leikkasi emännältä molemmat rinnat pois. Tämän jälkeen kasakka iski silmänsä pirtin täysikasvoiseen tyttäreen. Tytär lähti juoksemaan pellon yli läheiseen metsään ja joen rantaan. Joen rannassa oli suuri kivi, jolle tyttö kiipesi. Kasakan tullessa perästä tyttö hyppäsi kiveltä viereiseen syvään jokeen ja hukuttautui. Kasakka huuteli kiveltä piikaa tulemaan takaisin, mutta turhaan. Tästä nimi piikakivi.

KYLÄN YHTEYSTIEDOT:

Simanalan Kyläyhdistys ry:n puheenjohtajana toimii:

Jouko Mälkiä, Enonkoski
Enonkoskentie 1910, 58170 Simanala
puh. 015-525 724, 050-404 9823
jouko.malkia@luukku.com

Sihteerinä toimii Ritva Tarvainen